Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με καταγγελίες για αρκετές παρατυπίες, κυρίως σε δήμους της νότιας Αλβανίας, όπου υπάρχει πληθυσμιακά έντονο το ελληνικό στοιχείο, διεξήχθησαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές για την ανάδειξη 61 δημάρχων και 1.600 δημοτικών συμβούλων σε όλη τη χώρα.

Σε μερικά εκλογικά κέντρα, αναφέρθηκε ότι ο επίσημος κατάλογος των ψηφοφόρων διέφερε από αυτόν που είχε αναρτηθεί στην είσοδο των εκλογικών κέντρων, ενώ σε πολλά από αυτά, ψηφοφόροι που ήταν εγγεγραμμένοι σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα, ψήφισαν και σε άλλα, με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Ακόμη, σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στη Χιμάρα, καταγγέλθηκε παραβίαση καλπών και σφραγίδων ασφαλείας...

Πάντως, με βάση όσα ανακοινώθηκαν από το 1/3 της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων ως χτες το απόγευμα, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος» εμφανίζονταν να έχουν προβάδισμα στους περισσότερους δήμους. Από την άλλη, η προσέλευση των περίπου 3.300.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού δεν ξεπέρασε το 48%.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για το Δήμο Τιράνων, που διεκδικεί ένας 37μελής συνασπισμός με επικεφαλής το στέλεχος του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος», πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Εριον Βελιάι, και ένας 15μελής αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων που υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος Λουλζίμ Μπάσα, με επικεφαλής τον Χαλίμ Κόσοβα.

Το ενδιαφέρον για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυξημένο, μεταξύ άλλων και γιατί οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διενεργούνται με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε 61 δήμους αντί 373 δήμων και κοινοτήτων.

Τη διεξαγωγή των εκλογών παρακολούθησαν 44 Ευρωπαίοι και άλλοι 150 εκλογικοί παρατηρητές, ενώ περίπου 6.000 αστυνομικοί είχαν τοποθετηθεί έξω από τα εκλογικά τμήματα και σε κεντρικές περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ