Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικά παζάρια εν μέσω συγκρούσεων στο Ντονμπάς

Ο ...πολύς Μακ Κέιν δήλωσε από το Κίεβο ότι ...«είναι Ουκρανός»
Ο ...πολύς Μακ Κέιν δήλωσε από το Κίεβο ότι ...«είναι Ουκρανός»
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενώ συνεχίστηκαν και το προηγούμενο τριήμερο οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις δυνάμεις των πολιτοφυλάκων στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ειδικά στην πρώτη συνεχίστηκαν και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών), προετοιμάζεται για σήμερα νέα συνάντηση στο Παρίσι των υπουργών Εξωτερικών του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας).

Οπως κατήγγειλαν οι αρχές της ΛΔ Ντονέτσκ, έγιναν τουλάχιστον 30 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, με πολλούς τραυματίες και ένα νεκρό πολίτη στο προάστιο Πετρόφ, ενώ στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 2 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Εντονες πάντως, ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Παρίσι, είναι οι επαφές ηγετών προωθώντας ο καθένας τις δικές του επιδιώξεις για λογαριασμό των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Χτες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με σκοπό, όπως αναφέρει η ουκρανική Προεδρία, «να συντονίσουν τις θέσεις τους». Ταυτόχρονα, εκτός από την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές συζήτησαν και την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση (ουσιαστικά, το γεγονός ότι λόγω των συγκρούσεων δεν προχωράνε οι μπίζνες όσο θα θέλανε) αλλά και τα ζητήματα της λεγόμενης ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης, και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Μέρκελ όπως και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, όπου το κύριο ζήτημα που τους έθεσε ήταν ότι πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια επιρροής στην κυβέρνηση του Κιέβου, ώστε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, να προχωρήσει στην πολιτική διευθέτηση και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ.

Ενδιαφέρον επίσης είχε και η συνάντηση, το Σάββατο, στο Κίεβο, του Ποροσένκο με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, με επικεφαλής τον γνωστό αντιδραστικό πολιτικό (βετεράνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Βιετνάμ) Τζον Μακ Κέιν. Ο Ποροσένκο, παρά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τη «βοήθεια» και τους εκπαιδευτές που βρίσκονται στην Ουκρανία, του παραπονέθηκε ότι έχει μεν ισχυρό στρατό αλλά «πολεμάει με μέσα του 20ού αιώνα ενάντια σε όπλα του 21ου αιώνα, που η Ρωσία στέλνει στους αυτονομιστές και τα δοκιμάζει στο Ντονμπάς». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πολιτικός που στηρίζει από την πρώτη στιγμή με τον πιο εμφατικό τρόπο την αντιδραστική κυβέρνηση, μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, υποσχέθηκε ότι θα πιέσει για να υπάρξει νέα βοήθεια στο πλαίσιο της «στήριξης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, υποστράτηγος Αλεξάντερ Κολομίγετς, ανακοίνωσε ότι συνενώνεται με τις δυνάμεις των πολιτοφυλάκων της ΛΔ του Ντονέτσκ, όπου ήταν επί 19 χρόνια διοικητής μονάδων. Δήλωσε ότι επί ένα χρόνο δέχεται απειλές η οικογένειά του στο Κίεβο και ότι και άλλοι αξιωματικοί δεν αντέχουν πλέον να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο εναντίον του λαού τους, ενώ το ηθικό των στρατιωτών είναι ιδιαίτερα πεσμένο.

Υπογράμμισε ότι θέλει να συμβάλει στον αγώνα που δίνουν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Ντονμπάς.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (με τη συμφωνία και της ελληνικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) με αφορμή την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, αποφάσισε χτες την παράταση των κυρώσεών της μέχρι το Γενάρη του 2016.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για αβάσιμες ενέργειες. «Μιλώντας για κυρώσεις, η αμοιβαιότητα είναι η βάση για τη δική μας προσέγγιση», είπε στους δημοσιογράφους, που σημαίνει ότι και η Ρωσία θα συνεχίσει τα αντίμετρα - αντικυρώσεις που έχει πάρει και αφορούν το εμπάργκο στα δυτικά προϊόντα, τρόφιμα και άλλα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επέκταση των κυρώσεων κατά δυτικών χωρών που πλήττουν τη ρωσική οικονομία με τα μέτρα που έχουν λάβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ