Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή

Αύριο ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους θα κληθούν μέσα στις επόμενες μέρες τα βασικότερα αστικά κόμματα της Τουρκίας, καθώς μετά την προγραμματισμένη για σήμερα ορκωμοσία της νέας Βουλής, αύριο ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σημερινό ηγέτη του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό θα σηματοδοτήσει και «επίσημα» την έναρξη των διακομματικών επαφών με ζητούμενο την καλύτερη «λύση» για την τουρκική καπιταλιστική οικονομία, με σημαντική μερίδα της ντόπιας πλουτοκρατίας να εξακολουθεί να προκρίνει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας παρά τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Ναΐλ Ολπάκ, δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ AKP και MHP θα είναι ευκολότερο να σχηματιστεί. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιο δύσκολο για το CHP και το AKP να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά τότε πάλι θα πρόκειται για μια πλατύτερη και πιο μακρόχρονη κυβέρνηση (...) Μια συνεργασία μεταξύ του AKP και του HDP δε θα πρέπει να παραβλεφθεί κατά τη συζήτηση των πιθανών σεναρίων».

Ως ένδειξη ότι μια συνεργασία (του ισλαμιστικού «συντηρητικού») AKP και (του ακροδεξιού) MHP είναι πολύ πιο εύκολη ερμηνεύουν πολλοί και την αντιμετώπιση που είχε πρόταση του «κοσμικού» - σοσιαλδημοκρατικού CHP προς το MHP να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργίας αν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε επιδεικτικά θα έλεγε κανείς την πρόταση του CHP, σχολιάζοντας ότι «πρόκειται για παιχνίδι κινεζικής κατασκευής» και προσπαθώντας να παρουσιάσει το κόμμα του «αδιάφορο» απέναντι στα αξιώματα.

Ωστόσο, συνεχίζονται οι αντικρουόμενες συχνά δηλώσεις που κάνουν στελέχη ακόμα και από τον ίδιο χώρο, αναδεικνύοντας ότι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ενώ και το πολυτασικό με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή HDP (που ονομάζουν και «τουρκικό ΣΥΡΙΖΑ»), δηλώνει διατεθειμένο να συμμετάσχει στο παζάρι.

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «περικυκλωμένη από έναν αληθινό δακτύλιο της φωτιάς, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή για να μην βλάψει και να βοηθήσει τους αδελφούς της, έτσι θα πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσουμε τη μετεκλογική περίοδο». Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης (μέχρι και 45 μέρες), ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό (...) Αν οι πολιτικοί δεν τα καταφέρουν, τότε ο λαός είναι η καταφυγή για την επίλυση αυτού του θέματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ