Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων

ΜΑΝΙΛΑ.--

Κοινές περιπολίες πάνω από περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας έκαναν χτες πολεμικά αεροσκάφη της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινής στρατιωτικής άσκησης που οργάνωσαν οι δύο χώρες σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ένα ιαπωνικό περιπολικό σκάφος P3-C Orion πέταξε σε ύψος 5.000 πόδια πάνω από την περιοχή «Ριντ Μπανκ» την οποία - συνεχίζει η ίδια πηγή - διεκδικούν και οι Φιλιππίνες και η Κίνα.

Ο συνταγματάρχης των Φιλιππινέζων πεζοναυτών Τζόνας Λουμαβάγκ έκανε λόγο για ασκήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο «επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών», ενώ ο διοικητής του ιαπωνικού ναυτικού Χιρόμι Χαμάνο επισήμανε ότι «είναι η πρώτη μας φορά εδώ και με τέτοιου είδους δραστηριότητα σε συνεργασία με τις Φιλιππίνες».

Οι διήμερες ασκήσεις με την Ιαπωνία γίνονται ενώ οι Φιλιππίνες έχουν ξεκινήσει και τις συνολικής διάρκειας δύο εβδομάδων κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, με το «Ρόιτερς» μάλιστα να επικαλείται την ανώνυμη δήλωση Φιλιππινέζου αξιωματούχου ότι «σε κάποιο σημείο οι τρεις πλευρές μπορεί να συναντηθούν σε μια κοινή δραστηριότητα καθώς έχουμε μόνο δύο πλοία και περιορισμένα αεροπλάνα για να παίρνουν μέρος σε τέτοιες ασκήσεις».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προωθούν εντάσεις στην περιοχή και ελπίζουμε όσοι ανησυχούν να κάνουν περισσότερα, για να συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρά το αντίθετο». Ενώ και το πρακτορείο «Σινχουά» φιλοξένησε πρόσφατα σχόλιο, όπου μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «θολώνοντας τα νερά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, το Τόκιο προσπαθεί να στρέψει όλο και περισσότερο την έντονη παγκόσμια προσοχή για την ιαπωνική έλλειψη τύψεων από τις φρικαλεότητες που έγιναν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ιαπωνία και Φιλιππίνες έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στο στρατιωτικό τομέα (η πρώτη θα πουλήσει στη δεύτερη στρατιωτικό υλικό, θα σταθεροποιήσουν τις κοινές ασκήσεις), στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή. Η «παρουσία» του Τόκιο στην «ταραγμένη» Νότια Κινεζική Θάλασσα θα διευρύνει σίγουρα τις «κόντρες», με την Κίνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η περιοδεία Τίλερσον (2017-03-17 00:00:00.0)
Ιαπωνικές ανησυχίες για την αυξανόμενη «παρουσία» της Κίνας (2016-07-01 00:00:00.0)
Τώρα και κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Φιλιππίνων (2016-04-15 00:00:00.0)
Τετραήμερη επίσκεψη του Φιλιππινέζου Προέδρου (2015-06-05 00:00:00.0)
Διευρύνουν τη συνεργασία τους (2014-06-28 00:00:00.0)
Παραμένουν οι δυσκολίες για την εμπορική συμφωνία (2014-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ