Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει ως πλεονέκτημα την «ανατροπή ισορροπιών»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Ενδεικτική των οξυμένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών μέσα στις οποίες προχωρούν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό είναι η παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε προχτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) και η Ενωση Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ), μαζί με την κυπριακή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο Γ. Ομήρου σημείωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ, για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία», αλλά και ότι «επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ανέφερε πως «λύση πραγματική, μόνιμη και δίκαιη δεν μπορεί να υπάρξει αν αφήνεται η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και τη Βρετανία», αλλά και ότι «λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη... Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο».

Ακόμα, υποστήριξε πως «η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τις γνωστές διαχρονικές θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις που έχουν επαναρχίσει. Ωστόσο, η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία».

Ο Γ. Ομήρου ευρισκόμενος στην Αθήνα συνάντησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το να αντικαταστήσει η ΕΕ τα Ηνωμένα Εθνη είναι εκτός συζήτησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή των επόμενων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων (2017-02-24 00:00:00.0)
Διαπραγμάτευση που διεξάγεται με όρους διχοτομικής λύσης (2017-01-10 00:00:00.0)
Να αξιοποιηθεί η «σημερινή δυναμική» ζητά ο γγ του ΟΗΕ (2016-01-22 00:00:00.0)
Επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία (2015-08-07 00:00:00.0)
«Αλλαγή σκυτάλης» στα Κατεχόμενα (2015-04-28 00:00:00.0)
«Να μας αναγνωρίσουν» (2004-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ