Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επόμενο ραντεβού οι 2.500 μονάδες;

Η πορεία του ΧΑΑ δεν αντανακλά την πορεία της οικονομίας, λέει τώρα το.... παπαγαλάκι Παπαντωνίου. 147 μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών

Στις 2.616 μονάδες σταμάτησε η χτεσινή κατρακύλα των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου για μια ακόμα συνεδρίαση καταρρίφθηκαν αρκετά αρνητικά ρεκόρ. Η συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες 2,37% στις 2.638,3 μονάδες, με 269 μετοχές να γνωρίζουν νέες απώλειες, 57 να καταγράφουν κέρδη και 55 να μένουν σταθερές. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η εντύπωση ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια «θεσμικών επενδυτών» να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις τιμές, με απώτερο στόχο να τις αποκτήσουν αργότερα σε ακόμα φτηνότερα επίπεδα. Η εντύπωση αυτή δημιουργείται και από το γεγονός ότι «βαριά χαρτιά», και την πρώτη θέση έχουν μετοχές τραπεζών, στις τελευταίες συνεδριάσεις δέχονται ιδιαίτερα μεγάλη - και «αφύσικη» για το μέγεθός τους - πίεση, σημειώνοντας σημαντικές απώλειες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της ΕΤΒΑ και άλλων που μέσα σε λίγες συνεδριάσεις έχασαν ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 10%! Οι εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους δεν εμποδίζουν τους μέχρι πρόσφατα προπαγανδιστές του τζόγου, την κυβέρνηση και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της, να σφυρίζουν αδιάφορα για την οικονομική καταστροφή που έχουν προκαλέσει σε δεκάδες χιλιάδες «μικροεπενδυτές», τους οποίους παρέσυραν στα σκοτεινά σοκάκια του ΧΑΑ. «Επαναλαμβάνω με κατηγορηματικό τρόπο - είπε χτες σε ένα ακόμα ρεσιτάλ πρόκλησης ο Δ. Ρέππας - ότι δεν πρόκειται να πούμε οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου». Εντυπωσιακή ήταν και αντίστοιχη δήλωση του Γ. Παπαντωνίου, του υπουργού που μίλαγε για το κόμμα του χρηματιστηρίου, το οποίο «πάει κανόνι», για το 1 εκατομμύριο Ελληνες που έλυσαν τα οικονομικά τους προβλήματα και άλλα παρόμοια φαιδρά και επικίνδυνα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που επί πολλούς μήνες παρουσίαζε το ΧΑΑ σαν καθρέφτη της οικονομικής πολιτικής, χτες είπε πως η πορεία της Σοφοκλέους δεν αντανακλά την πορεία της οικονομίας.

Κατά τη χτεσινή πάντως «κακή» συνεδρίαση, 147 μετοχές βρέθηκαν στο κατώτατο σημείο των 12 τελευταίων μηνών, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται και ο τζίρος των συναλλαγών. Χτες ανήλθε στα 61,5 δισεκατομμύρια δραχμές, με τα 23,6 δισ. να αφορούν τις συναλλαγές των 5 πιο εμπορεύσιμων μετοχών. Στο χειρότερο σημείο από το φθινόπωρο του 1998 βρέθηκε και ο δείκτης που αφορά τη λεγόμενη κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ, που κινείται ήδη στα 32 τρισεκατομμύρια δραχμές. Σημειώνεται ότι το Νοέμβρη του 1999, η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των εισηγμένων μετοχών στο ΧΑΑ, είχε ξεπεράσει τα 71 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Παράγοντες από εκείνους που εμπλέκονται στο χρηματιστηριακό τζόγο και οι οποίοι πάντα προβάλλουν απόψεις φιλτραρισμένες μέσα από το προσωπικό τους συμφέρον, δε δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν εκτιμήσεις για την από εδώ και πέρα πορεία των τιμών. Προβάλλουν όμως την άποψη ότι στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι θεαματικό για να αλλάξει η χρηματιστηριακή ψυχολογία (δηλαδή, η ψυχολογία του τζόγου και του επερχόμενου κέρδους), είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα επίπεδα που πράγματι αποτελούν τον... πάτο της πτώσης του Χρηματιστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ