Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επισπεύδονται οι παροχές στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Με μία έκτακτη συνέντευξη ο Ν. Χριστοδουλάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ότι, παρά την κρίση της κυβέρνησης, αυτός εργάζεται σκληρά για την υλοποίηση των στόχων που θέτει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Ουδεμία αμφιβολία...

Τη νομοθέτηση των απολύσεων τουλάχιστον 600 εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το ξεπούλημά τους. Την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που θα περάσει μέσω της αύξησης των οικιακών τιμολογίων. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΕΤΒΑ, την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την αδειοδότηση εταιριών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την επιδότηση βιομηχανιών στο Νομό Αττικής. Επίσης, σειρά άλλων ρυθμίσεων, που κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, έσπευσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, στα πλαίσια μιας έκτακτης συνέντευξης Τύπου - για την οποία οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν σχεδόν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας - να δώσει εμπράκτως εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ότι τόσο αυτός, όσο και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, παρά τους τριγμούς που υφίσταται, είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν μέχρι «κεραίας».

Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αφού το δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, που μεταξύ άλλων είπε: «Η επίσπευση του συνεδρίου, πιστεύω ότι θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια πολύ μεγάλη επίσπευση και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επηρεαστεί η απόδοση της κυβέρνησης, η λειτουργία της οικονομίας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων (...). Θα είναι ένα πλατύ και ενωτικό συνέδριο, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση και νέο περιεχόμενο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να φέρουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε πιο κοντά στις απαιτήσεις ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης που πρέπει να έχει ως μέλος της ΟΝΕ. Αυτός ο στόχος είναι απόλυτα συμβατός και θα έλεγα ότι προϋποθέτει κιόλας την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ακριβώς για να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της πολιτικής μας»...

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η διαδικασία παρουσίασης της ΔΕΗ σε ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στις 3 του Ιούλη σε εγχώριους επενδυτές και θα ακολουθήσουν ανά διαστήματα 15μερου παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ. Ο χρόνος για την είσοδο της Επιχείρησης στο ΧΑΑ αλλά και σε ξένα χρηματιστήρια θα καθοριστεί από σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ωστόσο, ο Ν. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές, το οποίο θα εκφραστεί κατά την πορεία μετοχοποίησης της Επιχείρησης.

Μέχρι τα μέσα Ιούλη θα έχει δοθεί και το πρώτο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ανακοίνωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης. Επίσης, η ΔΕΠΑ θα αναλάβει και την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ίδρυση δύο νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στην Ανατολική Στερεά- Εύβοια και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Χτες, επίσης, έδωσε στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την αδειοδότηση εταιριών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα «κίνητρα» για την «οικειοθελή αποχώρηση» εκατοντάδων εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς και άλλες διατάξεις που αφορούν στη νομιμοποίηση εκτάσεων που κατέχουν έως τώρα τα ναυπηγεία, προκειμένου το νέο αφεντικό να μην έχει ουδεμία εκκρεμότητα. Επίσης, «κοινωνικά» μέτρα για τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείας Ελλάδας (ΜΑΒΕ), που θα απολυθούν με... αίτησή τους.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η ενίσχυση των βυρσοδεψείων για τη μετεγκατάστασή τους, αλλά και μια σειρά από ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Αττικής, προκειμένου να αναβαθμιστούν... περιβαλλοντικά, δηλαδή στα πλαίσια της κατάργησης του ΠΔ 84/84.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την τακτική της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ, που προχωρεί σε παράνομες απολύσεις προσωπικού, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι είναι μαζί με τους... εργαζόμενους, ενώ σημείωσε ότι «ανάπτυξη με απολύσεις δε γίνεται. Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με την προοπτική της απασχόλησης, όχι μόνο της διατήρησης της απασχόλησης, αλλά της διεύρυνσης των θέσεων εργασίας». Οταν ρωτήθηκε αν το ίδιο ισχύει και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία θα υπάρξει μείωση κατά 600 τουλάχιστον εργαζόμενους, ο υπουργός απάντησε με προκλητικά ειρωνικό τρόπο: «Μάλιστα. Και απάντηση επ' αυτού δίνουν και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχετε ανά χείρας»!

Αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι αυξήσεις κινούνται στα όρια του πληθωρισμού και ο Ελληνας καταναλωτής απολαμβάνει χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος όσο κανείς άλλος καταναλωτής στην Ευρώπη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ