Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Την απόρριψη του αιτήματος για την «ολιγοήμερη» παράταση του τρέχοντος μνημονίου, που κατέθεσε η πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίαση το συμβούλιο Γιούρογκρουπ.

Στη σχετική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «Γιούρογκρουπ ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Γιούρογκρουπ ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή, για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη». Επιπλέον, όπως διευκρινίζεται, ακυρώνεται και η χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, που προβλεπόταν μέσω της απόδοσης των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα. Παράλληλα τονίζουν: «Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αφορούσε την παράταση του προγράμματος κατά ένα μήνα. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών απέπεμψαν, επί της ουσίας, τον Γ. Βαρουφάκη, προκειμένου στη συνέχεια να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Την ίδια ώρα, οι παράγοντες της Ευρωζώνης επιρρίπτουν την «ευθύνη» στην πλευρά της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι επέδειξαν την αναγκαία ευελιξία. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι προτάσεις των «θεσμών» δεν ήταν οριστικές, ενώ όπως δήλωσε, «οι Ελληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικές για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του λαού είναι οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη. Οπως είπε, «πασχίζουμε για συμφωνία έως την ύστατη στιγμή. Αν υπάρξει συμφωνία, θα πούμε στον ελληνικό λαό, η άποψή μας, είναι να ψηφίσει "ναι"». Σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν, δήλωσε ότι το συνέταξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς να το προσυπογράψει ο ίδιος. Σημείωσε ακόμη ότι «δική μας πρόταση ήταν να βρούμε κοινό πεδίο γύρω από το μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία»...

Σε ανεπίσημο κείμενο, το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ, σημειώνει: «Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες, που δε θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα, όταν κατατίθενται, ενίοτε επιστρέφουν. Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπειά του, απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς».

Μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Στην ατζέντα ήταν το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος (30 Ιούνη). Σε κάθε περίπτωση, η χτεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτελεί πρόκριμα και για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει σήμερα Κυριακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα(2016-01-13 00:00:00.0)
Ζητούμενο η διαμόρφωση «πολιτικής εμπιστοσύνης»...(2015-07-12 00:00:00.0)
Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων για το «κλείδωμα» της συμφωνίας(2015-05-08 00:00:00.0)
Επιδιώξεις για συμφωνίες μακριά απ' τα λαϊκά συμφέροντα(2015-02-17 00:00:00.0)
Συζητήσεις για τα «χρηματοδοτικά κενά»(2013-10-15 00:00:00.0)
Παζαρεύουν νέες διευθετήσεις για τις τράπεζες(2013-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ