Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Στα δύσκολα ο ΠΑΟ

Στο δρόμο του Αγιαξ του Νίκου Μαχλά ίσως βρεθεί ο ΠΑΟ

Sportidea

Στο δρόμο του Αγιαξ του Νίκου Μαχλά ίσως βρεθεί ο ΠΑΟ
Περίπου ένα μήνα μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπάγερν και του ΟΥΕΦΑ από τη Λίβερπουλ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πραγματοποίησε πριν 10 ημέρες τις κληρώσεις για τους πρώτους γύρους των διοργανώσεων για τη νέα περίοδο. Ετσι, ουσιαστικά, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση (που θα ολοκληρωθεί με την επίσημη έναρξη των αγώνων) για τις δυο μεγαλύτερες διασυλλογικές διοργανώσεις της «γηραιάς ηπείρου» που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των απανταχού φιλάθλων στη μεγαλύτερη σχεδόν διάρκεια του χρόνου. Ως συνήθως, βέβαια, οι πρώτοι γύροι δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον, εξαιτίας της χρονικής περιόδου στην οποία γίνονται (εν μέσω καλοκαιριού), αλλά και της απουσίας των ισχυρών ομάδων. Ακόμα και έτσι όμως δε λείπουν οι εκπλήξεις (αν θυμηθούμε τον περσινό αποκλεισμό της Ιντερ), ενώ υπάρχει και η σχετική αγωνία για τις ομάδες που περιμένουν τους αντιπάλους τους.

Τσάμπιονς Λιγκ

Η διαδικασία με την οποία θα διεξαχθεί φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ακριβώς ίδια με την περσινή, αφού υπάρχουν τρεις προκριματικοί γύροι μέχρι να αρχίσει η φάση των ομίλων, οι οποίοι με τη σειρά τους χωρίζονται σε δυο φάσεις. Οι προημιτελικοί και ημιτελικοί παραμένουν και φέτος αγώνες νοκ-άουτ. Στον πρώτο γύρο που θα ανοίξει την αυλαία στις 11 Ιούλη, με τις ρεβάνς να γίνονται μια εβδομάδα αργότερα, θα μετέχουν οι 20 πρωταθλήτριες ομάδες από χώρες που είναι στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στις θέσεις από 29 μέχρι 48. Οι δέκα ομάδες που θα προκριθούν, μαζί με τις πρωταθλήτριες ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στις θέσεις 17 έως 28, καθώς και τις δευτεραθλήτριες της Πορτογαλίας (Πόρτο), της Τουρκίας (Γαλατάσεραϊ), της Ουκρανίας (Σαχτιόρ), της Νορβηγίας (Μπραν), της Ελβετίας (Λουγκάνο) και της Σκοτίας (Ρέιντζερς) θα σχηματίσουν τα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού γύρου.

Χωρίς προκριματικά στους ομίλους και φέτος ο Ολυμπιακός

Sportidea

Χωρίς προκριματικά στους ομίλους και φέτος ο Ολυμπιακός
Το ελληνικό ενδιαφέρον θα αρχίσει να κορυφώνεται περίπου στα μέσα Αυγούστου, όταν θα μπει στη μάχη ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» μπορεί να γλίτωσαν τη διαδικασία των δυο πρώτων γύρων στο κατακαλόκαιρο, εντούτοις τη χαρά τους μετριάζει το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στους αδύνατους αυτού του γύρου, παρέα με τις Γκρασχόπερς (Ελβετία), Σέλτικ (Σκοτία), Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) και όσες προκριθούν από τον Β` γύρο. Πράγμα που σημαίνει ότι απέναντί του ο Παναθηναϊκός θα έχει κάποιες από τις «ισχυρές ομάδες» όπως η Μπαρτσελόνα, η Λάτσιο, η Πάρμα, η Λίβερπουλ, ο Αγιαξ, που θα ήταν καλό να αποφύγει. Αντίθετα πιο βατοί για το «τριφύλλι» από τους ισχυρούς θεωρούνται η Ντόρτμουντ, η Ρεάλ Μαγιόρκα, η Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Ρόζεμπουργκ και η Σλάβια Πράγας. Πάντως, τον όμιλο των ισχυρών ομάδων του Γ` γύρου αναμένεται να συμπληρώσουν οι Ρέιντζερς, Γαλατάσεραϊ, Πόρτο και Αντερλεχτ, εφόσον περάσουν στον Β' γύρο, νικώντας τις Μάριμπορ (Σλοβ.), Ρέικιαβικ - Βλάζνια (Αλβανία), Μπάρι Τάουν (Ουαλία) ή Σαμκίρ (Αζερμπαϊτζάν) και Αρας Αραράτ (Αρμενία) - Σερίφ (Μολδαβία) αντίστοιχα.

Αντίθετα, πιο εύκολα είναι τα πράγματα για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που θα περιμένει μέχρι το Σεπτέμβρη προκειμένου να μάθει τους αντιπάλους του, αφού ως γνωστό έχει προκριθεί απ' ευθείας στην Α` φάση τον ομίλων. Μαζί του βρίσκονται ακόμη η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, η Αρσεναλ, η Ρόμα, η Λιόν, η Σπάρτακ Μόσχας, η Λα Κορούνια, η Σάλκε, η Φέγενορντ, η Αϊντχόβεν, η Ναντ, η Σπάρτα Πράγας και η Μποαβίστα. Μαζί με αυτούς που θα προκριθούν από τον Γ` προκριματικό γύρο θα συμπληρωθεί η λίστα των 32 και θα σχηματιστούν οι όμιλοι.

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Από τους δυο «Δικέφαλους» ΑΕΚ και ΠΑΟΚ οι «κιτρινόμαυροι» είναι αυτοί που μπαίνουν νωρίς νωρίς στα... βάσανα. Βάσανα τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού η κλήρωση τους έφερε αντιμέτωπους στον προκριματικό γύρο της διοργάνωσης με την αδύναμη Γκρεβενμάχερ από το Λουξεμβούργο. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 9 Αυγούστου και το δεύτερο στις 23 στο Λουξεμβούργο. Μπορεί η αντίπαλος της ΑΕΚ να μην έχει πλούσιο παλμαρέ σε διακρίσεις, καθώς μόνο δυο Κύπελλα έχει να επιδείξει στην 92χρονη ιστορία της (έτος ίδρυσης 1909) εντούτοις χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Βλέπετε, ο Αύγουστος για τις ελληνικές ομάδες δεν είναι και ο μήνας που διανύουν την καλύτερη φόρμα τους. Συνολικά στον προκριματικό γύρο θα μετέχουν 82 ομάδες. Οι 41 που θα προκριθούν θα προστεθούν στις υπόλοιπες που μετέχουν κατευθείαν στον Α` γύρο, ανάμεσά τους και ο ΠΑΟΚ. Σε αυτήν τη φάση θα μπουν και οι ομάδες που θα αποκλειστούν από το Γ` γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και οι τρεις πρώτες ομάδες του ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ. Πάντως και εδώ δε λείπουν τα ισχυρά ονόματα, καθώς στον Α' γύρο θα περιμένουν ομάδες όπως οι Μίλαν, Ιντερ, Φιορεντίνα (Ιταλία), Βαλένθια, Θέλτα (Ισπανία), Λιντς, Τσέλσι (Αγγλία), Χέρτα Βερολίνου, Μπορντό. Εάν σε αυτές βάλουμε και τις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ και με βάση το σκεπτικό ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποια έκπληξη με τον αποκλεισμό μιας δυνατής ομάδας, καταλαβαίνετε ότι η αποστολή των ελληνικών ομάδων (εάν περάσει και η ΑΕΚ) δε θα είναι και εύκολη, αφού πρέπει να αποφύγουν πολλούς και δυνατούς αντιπάλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ