Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΥΡΩΠΗ
Αγωνία μέχρι το τέλος

Ο Ολιβερ Καν, στυλοβάτης της σπουδαίας πορείας της Μπάγερν

Sportidea

Ο Ολιβερ Καν, στυλοβάτης της σπουδαίας πορείας της Μπάγερν
Μπορεί η θερμοκρασία συνεχώς να ανεβαίνει, καθώς διανύουμε το μέσο του καλοκαιριού, για τις ποδοσφαιρικές ομάδες όμως της Ευρώπης οι διακοπές σιγά - σιγά τελειώνουν. Κάτι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν ολοένα και πιο νωρίς, κάτι τα εθνικά τους πρωταθλήματα, έχουν αλλάξει κατά πολύ το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή βέβαια το ενδιαφέρον τόσο στη χώρα μας όσο και γενικότερα στην Ευρώπη στρέφεται στις μεταγραφές, καθώς όλες οι ομάδες κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για ενίσχυση ενόψει των καινούριων υποχρεώσεών τους. Αλλωστε ήδη η ΟΥΕΦΑ έχει πραγματοποιήσει την κλήρωση των πρώτων γύρων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς και τα.... μαγειρέματά της για τις επόμενες φάσεις και έτσι πολλοί γνωρίζουν τους αντιπάλους τους. Αυτό τους κάνει να καταστρώνουν πιο εύκολα τα πλάνα τους. Τι έγινε όμως τη χρονιά που μας πέρασε στα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πρωταθλήτρια ή... δεύτερη;

Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι στα περισσότερα πρωταθλήματα η αγωνία είχε την τιμητική της μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Βέβαια υπάρχουν και τα πρωταθλήματα που κρίθηκαν νωρίς - νωρίς, ωστόσο η αγωνία παρέμεινε μέχρι τέλους για τις θέσεις που οδηγούν σε Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ. Βλέπετε η αναδιάρθρωση της ΟΥΕΦΑ που δίνει το δικαίωμα εκτός της πρωταθλήτριας να μετέχουν στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ τουλάχιστον άλλες τρεις ομάδες (ανάλογα με τη χώρα) αυξάνει και το συναγωνισμό. Βέβαια, δεν είναι όλοι υπέρμαχοι αυτής της ιδέας. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνουν οι απόψεις ότι αυτό το μέτρο οδηγεί στο να χάσει την αίγλη της η κατάκτηση του τροπαίου. Αλλωστε δεν είναι και λίγες οι ομάδες που δηλώνουν ευχαριστημένες με τη δεύτερη ή τρίτη θέση, καθώς εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πράγμα που σημαίνει παραπάνω έσοδα. Πάντως ακόμα και οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να μελετάνε σοβαρά το μέτρο ώστε να μετέχουν μόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ας δούμε τι έγινε στα κυριότερα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο μίστερ-γκολ Μπατιστούτα έδωσε τον τίτλο στη Ρόμα μετά από πολλά χρόνια

Sportidea

Ο μίστερ-γκολ Μπατιστούτα έδωσε τον τίτλο στη Ρόμα μετά από πολλά χρόνια
ΙΤΑΛΙΑ: Αγωνία μέχρι το φινάλε επιφύλαξε το φετινό Καμπιονάτο που κατέληξε τελικά στα χέρα της Ρόμα, με τη Γιουβέντους να μένει τελικά με την... μπουκιά στο στόμα. Οι Ρωμαίοι του Φάμπιο Καπέλο που τρόμαξαν αρκετές φορές τους οπαδούς τους, όταν είδαν τη διαφορά ασφαλείας των 9 βαθμών να μειώνεται στους 3, εντούτοις τα κατάφεραν. Την τελευταία αγωνιστική νίκησαν την Πάρμα με 3-1 και κατέκτησαν το σκουντέτο, συγκεντρώνοντας 75 βαθμούς, έναντι 73 της Γιουβέντους, που πέτυχε «ανούσια» νίκη επί της Αταλάντα με 2-1. Τις Ρόμα και Γιουβέντους θα ακολουθήσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ η Λάτσιο (3η με 69β) και η Πάρμα (4η 56β). Στο ΟΥΕΦΑ θα μετέχουν οι Φιορεντίνα, Ιντερ και Μίλαν.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Φορτσάροντας στις αρχές του Β` γύρου η Ρεάλ Μαδρίτης εξασφάλισε μια σημαντική διαφορά στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντεβιζιόν και δεν την έχασε μέχρι τέλους. Ετσι η αγωνιστική «καθίζηση» που υπέστησαν οι Μαδριλένοι στις αρχές της άνοιξης δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πάντως συγκλονιστική ήταν η τελευταία αγωνιστική για τις ομάδες που διεκδικούσαν έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, με την Μπαρτσελόνα να το καταφέρνει ακριβώς στο 90`, όταν επικράτησε (με το εκπληκτικό γκολ-ψαλιδάκι του Ριβάλντο) με 3-2 της Βαλένθια. Στις ευχάριστες εκπλήξεις η τρίτη θέση της Μάλαγα, που την οδηγεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ρεάλ Μαδρίτης 80β, Λα Κορούνια 73, Μαγιόρκα 71, Μπαρτσελόνα 63. Στο ΟΥΕΦΑ θα μετέχουν: Βαλένθια, Θέλτα και Σαραγόσα.

ΑΓΓΛΙΑ: Με κεκτημένη ταχύτητα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άφησε να της ξεφύγει ούτε αυτό το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» αν και έχασαν τη χαρά να γευτούν ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, αφού αποκλείστηκαν στα προημιτελικά, εντούτοις... παρηγορήθηκαν με ένα ακόμη τρόπαιο Αγγλίας. Δεύτερη για μια ακόμη φορά η Αρσεναλ, που θα μετέχει και πάλι στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και η Λίβερπουλ που μετά από 16 χρόνια μετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, παίρνοντας το εισιτήριο την τελευταία στιγμή από τη Λιντς. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 80β, Αρσεναλ 70β, Λίβερπουλ 69. Στο ΟΥΕΦΑ θα μετέχουν οι Λιντς, Ιπσουιτς και Τσέλσι.

Η Μάντσεστερ του Μπέγκαμπ ήταν για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στην Αγγλία

Sportidea

Η Μάντσεστερ του Μπέγκαμπ ήταν για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στην Αγγλία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Για δεύτερη χρονιά η Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να πάρει το τρόπαιο στην Μπουντεσλίγκα την τελευταία αγωνιστική. Η ισοπαλία με το Αμβούργο εκτός έδρας με 1-1 στον τελευταίο αγώνα τη διατήρησε στην κορυφή έχοντας ένα βαθμό διαφορά από τη Σάλκε που νίκησε την Ουτερχάγκιγκ με 5-3. Στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μετέχουν ακόμα η Μπάγερν Λεβερκούζεν και η Μπορούσια. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Μπάγερν Μονάχου 63, Σάλκε 62, Μπορούσια Ντόρτμουντ 58, Μπάγερν Λεβερκούζεν 57. Στο ΟΥΕΦΑ θα μετέχουν ακόμη Ουνιόν Βερολίνου, Χέρτα, Φράιμπουργκ.

Συνοπτικά οι πρωταθλητές στα υπόλοιπα πρωταθλήματα μαζί με τις ομάδες που θα μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι: (Σημ: πρώτες οι ομάδες που πήραν τον τίτλο): ΓΑΛΛΙΑ: Ναντ, Λιόν, Λιλ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αϊντχόβεν, Φέγενορντ, Αγιαξ. ΤΣΕΧΙΑ: Σπάρτα Πράγας, Σλάβια Πράγας. ΤΟΥΡΚΙΑ: Φενερμπαχτσέ. Γαλατάσεραϊ. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μποαβίστα, Πόρτο. ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μάριμπορ. ΕΛΒΕΤΙΑ: Γκρασχόπερς, Λουγκάνο. ΑΥΣΤΡΙΑ: Τιρόλ Ινσμπουργκ. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Χάκα. ΒΕΛΓΙΟ: Αντερλεχτ. ΣΚΟΤΙΑ: Σέλτικ, Ρέιτζερς. ΙΣΛΑΝΔΙΑ: ΚΡ Ρέικιαβικ. ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ιντερ Μπρατισλάβας. ΣΟΥΗΔΙΑ: Χάλμασταντς. ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Σερίφ. ΑΡΜΕΝΙΑ: Αρακς. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Σαμκίρ. ΠΓΔΜ: Σλόγκα. ΕΣΘΟΝΙΑ: Λεβάντια. ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Λίνφιλντ. ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ρόζεμπουργκ, Μπραν. ΚΥΠΡΟΣ: Ομόνοια. ΜΑΛΤΑ: Βαλέτα. ΓΕΩΡΓΙΑ: Τορπέντο Κουταϊσι. ΙΣΡΑΗΛ: Μακάμπι Χάιφα. ΠΟΛΩΝΙΑ: Βίσλα. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Σλάβια Μοζίρ. ΒΟΣΝΙΑ: Ζελεζνιστάρ. ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Φερετσβάρος. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ερυθρός Αστέρας. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Λέφσκι Σόφιας. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Ντίντελανζ. ΛΕΤΟΝΙΑ: Σκόντο Ρίγα, ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντιναμό Κιέβου, Σαχτιόρ. ΟΥΑΛΙΑ: Μπάρι Τάουν. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μποέμιανς. ΑΛΒΑΝΙΑ: Βλάζνια. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στεάουα. ΚΡΟΑΤΙΑ: Χάιντουκ. ΔΑΝΙΑ: Κοπεγχάγη. ΡΩΣΙΑ: Σπάρτακ Μόσχας, Λοκομοτίβ Μόσχας. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κάουνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ