Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση και αναβρασμός μετά το μπαράζ επιθέσεων από τους τζιχαντιστές

ΚΑΪΡΟ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στη Βόρεια Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, μετά τις προχτεσινές πολύωρες συγκρούσεις του στρατού και δεκάδων πάνοπλων τζιχαντιστών της λεγόμενης «Επαρχίας Σινά» του «Ισλαμικού Κράτους», με τελικό επίσημο απολογισμό 17 νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες και τουλάχιστον 100 μισθοφόρους ισλαμιστές. Ωστόσο, τοπικές νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 70 νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες και αρκετές δεκάδες τραυματίες...

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού υποστήριξε πως οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας «ελέγχουν την κατάσταση στην περιοχή κατά 100%» και ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών υπέστησαν «ήττα», έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αιγύπτιος στρατηγός Χισάμ ελ Χαλάμπι, καθηγητής στο Κολέγιο Εθνικής Αμυνας του Καΐρου, σημείωσε μιλώντας χτες σε αιγυπτιακές εφημερίδες πως οι τζιχαντιστές διέθεταν όπλα που αρμόζουν σε σύγχρονους, καλά εξοπλισμένους στρατούς, όπως ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟΡΝΕΤ, όλμους, αντιαεροπορικά πυρά και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Ολοι τους φορούσαν παραστρατιωτικές στολές και είχαν οργανώσει τις επιθέσεις τους σε στρατιωτικά φυλάκια και αστυνομικά τμήματα κατά κύματα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις εκεί αδυναμίες του αιγυπτιακού στρατού, τις οποίες φάνηκε πως γνώριζαν πολύ καλά... Εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές είχαν τη βοήθεια «κάποιων Βεδουίνων» του Σινά, οι οποίοι πιθανώς πούλησαν στους τζιχαντιστές «σύγχρονα και ακριβά οχήματα», μιας που πολλοί από τους δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόρους που συμμετείχαν στις επιθέσεις, διέθεταν θωρακισμένα τετρακίνητα οχήματα που έφεραν νόμιμες αιγυπτιακές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αλλοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως κατά τις προχτεσινές επιχειρήσεις, ο στρατός εντόπισε ορισμένες από τις αποθήκες όπλων και τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές, προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά οδηγούσαν στη Λωρίδα της Γάζας...

Το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων έγινε πέριξ της πόλης Σέικχ Ζουβείντ του Σινά και μεταξύ αυτής της πόλης και της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτιου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια του μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές, την παραμονή της τρίτης επετείου ανατροπής του ισλαμιστή πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συγκάλεσε εκτάκτως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, σε μια προσπάθεια να συνεκτιμήσει όλες τις τρέχουσες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Την Τρίτη, ημέρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου, Χισάμ Μπαρακάτ, από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Κάιρο, ο πρόεδρος Σίσι είχε ανακοινώσει πως θα «ελευθερώσει το χέρι της Δικαιοσύνης στη μάχη που δίνει η Αίγυπτος» κατά των φανατικών ισλαμιστών, επιρρίπτοντας ευθύνες «σε αυτούς που εκδίδουν διαταγές θανάτου πίσω από τα κάγκελα της φυλακής». Ρίχνοντας, δηλαδή, ευθείες βολές κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων», τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για τις επιθέσεις στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Τις επιθέσεις των τζιχαντιστών κατά του αιγυπτιακού στρατού στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά καταδίκασε χτες και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν αταλάντευτες στην υποστήριξη που παρέχουν στις «προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην Αίγυπτο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Χερσόνησο του Σινά με πρόσχημα το «Ισλαμικό Κράτος» (2018-04-15 00:00:00.0)
Επτά νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Σινά (2015-11-25 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση στο Σινά (2015-01-31 00:00:00.0)
Απαγωγή αστυνομικών και στρατιωτών προκαλεί ένταση (2013-05-18 00:00:00.0)
Εντονη στρατιωτική κινητικότητα στη Χερσόνησο του Σινά (2012-08-10 00:00:00.0)
Αξιοποιεί αιματηρή επίθεση στη μεθόριο με την Αίγυπτο (2012-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ