Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ισα δικαιώματα για ίση εργασία!

Κοινή σύσκεψη-συζήτηση Ελλήνων και ξένων εργατών στο Μοσχάτο, για την ανάγκη κοινής δράσης και αυτοοργάνωσης των αλλοδαπών

«Η εργατική τάξη δεν έχει σύνορα, ο αγώνας της πρέπει να διεθνοποιηθεί απέναντι στη διεθνή επίθεση του κεφαλαίου». Αυτή η φράση στιγμάτισε την προχτεσινή σύσκεψη-συζήτηση αλλοδαπών εργαζομένων στο Μοσχάτο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Μοσχάτου (δραστηριοποιείται στο ΠΑΜΕ). Μία σύσκεψη, όπου Ελληνες και ξένοι εργάτες της περιοχής βρέθηκαν και συζήτησαν για τις εργασιακές σχέσεις, για το νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την ανάγκη ανάπτυξης από κοινού αγώνων για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία. Κοινό συμπέρασμα στη σύσκεψη ήταν, ότι είναι αναγκαία η οργάνωση επιτροπών των αλλοδαπών και η συσπείρωσή τους στα συνδικάτα.

Η σύσκεψη ήταν μια πρώτη επαφή Ελλήνων και ξένων εργατών της περιοχής, όπως είπε και ο Π. Γριμπάμπης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί μέσα στον Ιούλη. Απάντησαν έτσι και στην προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, καθώς μία ώρα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολοι «περιπολούσαν διακριτικά» έξω από το χώρο. Η πρόκληση μεγάλωσε όταν ένας αξιωματικός μπήκε στην αίθουσα «ενημερώνοντας», ότι «θα βρίσκονται απέναντι αν τους χρειαστούν...».

«Πρέπει από κοινού να παλέψουμε για τα προβλήματά μας», σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι η εκμετάλλευσή τους είναι διπλή και τριπλή. «Οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους Ελληνες αλλά και να παλεύουν να αυξηθούν», σημείωσε και απεύθυνε κάλεσμα προς τους αλλοδαπούς να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 5 του Ιούλη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Σ. Μαυροκεφαλίδης, από το αντιρατσιστικό τμήμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στο νέο νόμο της κυβέρνησης για τις νομιμοποιήσεις, που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ερωτήσεις από τους αλλοδαπούς οι οποίοι κατήγγειλαν την έλλειψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς. Ο ομιλητής σημείωσε, ότι ο νόμος θρέφει και καλλιεργεί τη «μαύρη» εργασία διατηρώντας παράλληλα την προσωρινότητα και τη φτηνή εργασία. «Γι' αυτό χρειάζεται να παλέψετε ενωμένοι μέσα από τα συνδικάτα και να απαιτήσετε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ