Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Ανακοινώθηκε νέος αρχηγός

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ είναι ο νέος τους ηγέτης, εξέδωσαν οι Αφγανοί Ταλιμπάν, σύμφωνα με διεθνή και αφγανικά ΜΜΕ, αφού την Πέμπτη είχαν αναγνωρίσει κι αυτοί ότι ο πρώην αρχηγός τους μουλά Ομάρ είναι νεκρός.

Το θάνατο του μουλά Ομάρ γνωστοποίησε πρώτη η αφγανική κυβέρνηση, κάτι ωστόσο που οι Ταλιμπάν στην αρχή φέρονταν να διαψεύδουν, μαζί με την οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ. Μάλιστα, τελικά ακυρώθηκε μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες στο Πακιστάν, μεταξύ αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης. Ηταν η δεύτερη συνάντηση που αναβάλλεται το τελευταίο διάστημα, σε μια περίοδο που πολλοί (και Αφγανοί αξιωματούχοι) εντοπίζουν πολλές πιθανότητες για επίσημη επανέναρξη διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ερωτήματα υπάρχουν επίσης για τις συνθήκες θανάτου του μουλά Ομάρ, για τον οποίο οι Ταλιμπάν φέρονται απλά να ανέφεραν πως ήταν άρρωστος. Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ του BBC εμφάνιζε «δυσαρεστημένο» για την εξέλιξη της διαδοχής το γιο του μουλά Ομάρ, Γιακούμπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελευταίο διάστημα αρκετές τοποθετήσεις των Ταλιμπάν εμφανίζονται αντιφατικές.

Πάντως, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ -που η ανακοίνωση των Ταλιμπάν παρουσιάζει ως «έναν από τους πιο έμπιστους» του μουλά Ομάρ και φέρεται να είχε θέση υπαρχηγού- διαθέτει προφίλ θερμού υποστηρικτή των συνομιλιών με την Καμπούλ. Τηλεγράφημα του ΑΠΕ κατέγραφε ότι «έχει τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς», εντάχθηκε στους Ταλιμπάν και «βοηθούσε στην εξασφάλιση χρημάτων και όπλων από τους πλούσιους επιχειρηματίες της φυλής του», ενώ είχε αναδειχθεί και «στο αξίωμα του υπουργού Αεροπορίας και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινής επιμελητείας των αεροπορικών μαχών της οργάνωσης εναντίον των αντίπαλων φατριών».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αναβολή της χτεσινής συνάντησης, το αφγανικό ΥΠΕΞ διαμηνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ