Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εντονα τα προβλήματα των κατοίκων σε Κύθηρα και Αίγινα

Ρεπορτάζ από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στα δύο νησιά

Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων
Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων
Τα Κύθηρα και την Αίγινα επισκέφθηκε στις 27/7 και στις 30/7, αντίστοιχα, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δύο νησιών, αφού επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυθήρων, το Κέντρο Υγείας Αίγινας, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των νησιών, τα δημαρχεία και άλλους φορείς.

Στις συναντήσεις σημείωσε ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη εντός και εκτός Βουλής, με όλες τις μορφές και τρόπους ώστε να διεκδικηθούν λύσεις. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τώρα πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να μη δεχτούν να κάνουν άλλες θυσίες με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση. Αντίθετα, να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να μπουν στην πάλη, να στρατευτούν με το ΚΚΕ που παλεύει καθημερινά, με στόχο τη συνολική ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη λαϊκή εξουσία. Για το λαό, σημείωσε, αυτός είναι ο μόνος εφικτός δρόμος, που με οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει τέρμα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στα Κύθηρα

Η Δ. Μανωλάκου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας
Η Δ. Μανωλάκου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας
Στα Κύθηρα, συζητώντας με το δήμαρχο του νησιού, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, αναδείχθηκε πόσο έχουν επηρεαστεί οι υπηρεσίες των δήμων από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κυθήρων, παρόλο που έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό, δεν μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις 17 αναγκαίες θέσεις για τη λειτουργία του, ενώ μάλιστα επείγει η πρόσληψη κτηνίατρου και πολιτικού μηχανικού που δε διαθέτει ο Δήμος. Ο δήμαρχος έθεσε στη βουλευτή του Κόμματος το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, αφού τόνισε ότι η παροχή είναι κακής ποιότητας λόγω έλλειψης γεννήτριας και σταθεροποιητή, με τις μεγάλες αυξομειώσεις της τάσης να καίνε ηλεκτρικές συσκευές που η ΔΕΗ ποτέ δεν αποζημιώνει, πλήττοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στη συνάντησή της με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, η Δ. Μανωλάκου ενημερώθηκε για την κατάστασή του και για προβλήματα του προσωπικού, όπως για τις απλήρωτες εφημερίες από τον Απρίλη. Διαπίστωσε από κοντά ότι παρόλο που το κτίριο του νοσοκομείου είναι καινούριο και σύγχρονο, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, παθολόγος, οδοντίατρος και καρδιολόγος. Είναι πολλά τα αναξιοποίητα μηχανήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει μονάδα τεχνητού νεφρού.

Επίσης, πολλά προβλήματα υπάρχουν στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Στην πυροσβεστική υπηρεσία, η κατάσταση αναδεικνύει όλη την εικόνα εγκατάλειψης των συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών και δασικής προστασίας. Οπως ενημερώθηκε η βουλευτής του Κόμματος, από τις 18 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για μόνιμο προσωπικό, καλυμμένες είναι μόνον οι 9, ενώ οι ελλείψεις στον εξοπλισμό για τους πυροσβέστες είναι από τα κύρια προβλήματα. Ο στόλος των οχημάτων είναι υπέργηρος και ασυντήρητος, αφού από τα έξι πυροσβεστικά οχήματα, τα δύο είναι εκτός λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο σύγχρονο όχημα είναι εξαετίας, δύο οχήματα είναι είκοσι ετών και άλλο ένα συμπληρώνει «αισίως» τα 40 έτη λειτουργίας...

Στην Αίγινα

Με λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων των φορέων και των κατοίκων της Αίγινας συνδυάστηκε η περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στο νησί. Μέλη και φίλοι της τοπικής Οργάνωσης την συνόδευσαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών, στο δημαρχείο, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ, του ΙΚΑ και στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου. Οπως διαπίστωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αιγινίτικη κοινωνία είναι πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις χρονίζοντα, που επείγουν επίλυσης.

Φλέγον ζήτημα, άμεσης προτεραιότητας για κατοίκους, δήμο, διοίκηση και εργαζομένους του Κέντρου Υγείας Αίγινας είναι η κάλυψη των κενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκκληση για έναν ακόμη γιατρό οπωσδήποτε το μήνα Αύγουστο, οπότε και ο πληθυσμός του νησιού τετραπλασιάζεται, απηύθυνε η διευθύντρια του Κέντρου, Ευαγγελία Γελαδάκη. Σήμερα, το Κέντρο Υγείας - μοναδικός δημόσιος φορέας Υγείας στο νησί - λειτουργεί με τρεις γιατρούς (αν και προβλέπονται 6 θέσεις γιατρών), εκ των οποίων η μία ιατρός συνεπικουρεί, καθώς η οργανική της θέση είναι στο Αγροτικό Ιατρείο του Μεσαγρού, το οποίο και παραμένει κλειστό πλέον των δύο χρόνων. Οι τρεις υπάρχοντες ιατροί καλούνται να καλύψουν είκοσι εφημερίες το μήνα. Εφημερίες που παραμένουν απλήρωτες από το Γενάρη. Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο παραμένουν ανενεργά. Τα ασθενοφόρα τριακονταετίας, τα κενά σε οδηγούς και διασώστες και η συχνή έλλειψη καυσίμων κίνησης των οχημάτων συμπληρώνουν τις ανεπάρκειες που καθημερινά αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας.

Επιπλέον, με τη συμπαράσταση του Τζανείου Νοσοκομείου και πρόσφατα του Κοινωνικού Φαρμακείου της Σαλαμίνας λύνεται ευκαιριακά το δύσκολο θέμα της προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αφού, όπως τόνισε στη συζήτηση που είχε η διευθύντρια του Κέντρου με τη βουλευτή του ΚΚΕ, οι αντίστοιχες εταιρείες δεν καταθέτουν καν προσφορά για τις μικρές παραγγελίες του Κέντρου Υγείας Αίγινας! Παρά τα συνεχή υπομνήματα προς τη 2η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βάζουν αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν φθορές και επείγουσες ανάγκες. Στο ίδιο πνεύμα και οι ασθενείς πρέπει να διαθέτουν τετρακόσια ευρώ μετρητά, προκειμένου να καταπλεύσουν με ταχύπλοο στον Πειραιά για νοσοκομείο τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αίγινας, όπου η Δ. Μανωλάκου συνομίλησε με τους πυροσβέστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Για την πρόληψη πυρκαγιών βρίσκονται σε επιφυλακή, ακροβολισμένα στην Αίγινα, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα. Μεγάλο πρόβλημα για τους πυροσβέστες αποτελεί η επικοινωνία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιάς. Με την κατάργηση του συστήματος «TETRA» και την επιστροφή στο αναλογικό σύστημα, η επικοινωνία με τον ασύρματο καθίσταται δύσκολη, εξαιτίας του αδύναμου σήματος και των θορύβων από τις αντλίες. Οι πυροσβέστες οδηγούνται στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, τους λογαριασμούς των οποίων πληρώνουν οι ίδιοι. Επιπροσθέτως, μετρούν ήδη 7-8 χρόνια δίχως να τους έχουν δοθεί νέες στολές.

Με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών, η βουλευτής του ΚΚΕ συζήτησε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ στα φιστίκια, στα λιπάσματα και τα άλλα αγροτικά εφόδια, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.

Στη συνάντησή της, τέλος, με τον δήμαρχο Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, τέθηκαν τα πάγια προβλήματα του δήμου, όπως οι αδυναμίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων και η δαπανηρή μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Φυλής, μιας και στο νησί αδυνατεί να δημιουργηθεί χώρος εναπόθεσης. Λόγος έγινε και για τις εξελίξεις στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης, του οποίου η κατασκευή καρκινοβατεί, όπως και στον εκβιασμό των ιδιοκτητών πλοίων υδροφόρων, που αυτές τις μέρες του καύσωνα απειλούσαν με διακοπή της τροφοδοσίας νερού για να πληρωθούν εδώ και τώρα. Σημειώθηκε δε πως ο προϋπολογισμός του τρέχοντος οικονομικού έτους ενεργοποιείται τώρα, μετά από έξι μήνες... Η βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στον δήμαρχο πρόσφατες Ερωτήσεις του Κόμματος, που αφορούν ζητήματα της Αίγινας, καθώς και τις απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ