Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατά χιλιάδες στον Πειραιά, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με αβέβαιο τον προορισμό...

Αλλοι δύο νεκροί μετανάστες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στα ανατολικά της Σκάλας Μυστεγνών Μυτιλήνης χτες, μετά τον εντοπισμό τους από ελικόπτερο super puma και πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Αλλοι πέντε αγνοούνται. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στον Πειραιά, φέρνοντας από τη Μυτιλήνη 2.500 μετανάστες κυρίως συριακής καταγωγής. Την Κυριακή, το ίδιο πλοίο μετέφερε στο λιμάνι άλλους 2.466 πρόσφυγες από Κω, Μυτιλήνη, Κάλυμνο και Σάμο. Επίσης, άλλοι 300 περίπου Σύροι αποβιβάστηκαν και στο λιμάνι της Καβάλας με πλοίο της γραμμής, προερχόμενοι κυρίως από Μυτιλήνη και Λήμνο.

Οι πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες, έγκυες, μωρά μερικών ημερών, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, όπως είναι πλέον γνωστό, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους με αβέβαιο τον προορισμό τους, με λεωφορεία, τρένα, με τα πόδια, για Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, ώστε μέσω Σκοπίων να φύγουν για κάποια χώρα της ΕΕ...

Παρά το «πήγαινε-έλα» του πλοίου στον Πειραιά που μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου παραμένει δύσκολη, καθώς καθημερινά έρχονται εκατοντάδες που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και το θάνατο στις χώρες τους, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ. Η ανυπαρξία υποδομών, οι άθλιες συνθήκες με την έλλειψη χώρων υγιεινής επιτείνουν το πρόβλημα. Στην Κω, μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζει να διεκδικεί την ταχύτερη χορήγηση των εγγράφων του, ενώ παραμένει σε ανοιχτούς χώρους με τα γνωστά επακόλουθα. Στη Μυτιλήνη, η κατάσταση είναι ασφυκτική, όχι μόνο στο λιμάνι αλλά και στους δύο χώρους παραμονής στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, ενώ πρόχειροι καταυλισμοί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν στηθεί στην Καλλονή, το Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ. Και στο λιμάνι, πολλοί μετανάστες αναμένουν την αναχώρησή τους.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα υπάρχουν και στη σίτιση των ανθρώπων που ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ. Συγκινητική, όπως πάντα, η στάση των νησιωτών απέναντι στην ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών.

Επιπρόσθετα, τουλάχιστον 877 μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα, σε 30 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από τις 7.30 το πρωί της Παρασκευής 21/08 έως τη Δευτέρα στις 7.30 το πρωί 24/08, οι διασώσεις έγιναν στα νησιά Λέσβου, Χίου Σάμου και Κω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ