Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καραβάνια προσφύγων και μεταναστών φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη

Η ΠΓΔΜ αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα. Δηλώσεις από ιθύνοντες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ

Αν και εξομαλύνθηκε σχετικά χτες η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με τους γύρω στους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν που είχαν συρρεύσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ταυτόχρονα συνεχίζεται η ροή των κατατρεγμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που «βγαίνουν» στα ελληνικά νησιά και συνεχίζουν το ταξίδι τους, με την ελπίδα να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Φυσικά, ο λόγος του ξεριζωμού τους είναι ότι οι ιμπεριαλιστές και η ΕΕ διαλύουν τις χώρες τους και τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (νέοι κυρίως και οικογένειες με παιδιά) που αντιμετώπισαν τις προηγούμενες μέρες την καταστολή με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ των αρχών της ΠΓΔΜ, που κατέβασε από την περασμένη Πέμπτη στρατό και αστυνομία, περνάνε μαζικά πλέον μετά το άνοιγμα των συνόρων, προς τη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε στα σύνορα με τη Σερβία κοστίζει 10 ευρώ, τα λεωφορεία κυμαίνονται στα 12 ευρώ, ενώ για όσους διαθέτουν κάποια χρήματα, με ταξί χρεώνεται 120 ευρώ το δρομολόγιο.

Από τους πρόσφυγες αυτούς, αρκετές εκατοντάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στον κεντρικό σταθμό της ουγγρικής πρωτεύουσας, Βουδαπέστη, όπου έχουν κατασκηνώσει περιμένοντας νέα χαρτιά για να περάσουν στην Αυστρία. Πάντως, χτες, είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Μίτκο Τσάβκοφ, για να εξεταστεί το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη όπου εδρεύει, περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι οι μετανάστες αυτοί έφτασαν στη Σερβία αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή. Αναφέρει, ακόμη, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Αρχές της ΠΓΔΜ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Η ΕΕ αντιμέτωπη με τις ευθύνες της

Τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών έχουν θορυβήσει τις ηγεσίες των χωρών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σημειώνει ότι «δε χρειαζόμαστε μια νέα Σύνοδο Κορυφής. Τα κράτη - μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους». Επίσης, προσθέτει ότι η ΕΕ πρέπει να καταρτίσει ενιαίο κατάλογο «ασφαλών χωρών» προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν οι πρόσφυγες που μπορούν να αιτηθούν ασύλου. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ και Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ, με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα «Allgemeine Zeitung». Μιλώντας για αξίες «αλληλεγγύης και ανθρωπισμού», ουσιαστικά ζητούν «δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη», «κοινή διαχείριση συνόρων». Σημειώνεται, επίσης, ότι «μακροπρόθεσμα μπορούμε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας, μόνο όταν όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Πρέπει η επιστροφή να γίνει κεντρικό σημείο των σχέσεών μας με τις χώρες προέλευσης και να τους παρέχουμε τεχνική και οικονομική βοήθεια». Επίσης, ρίχνεται η ιδέα «χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ να θεωρούνται ασφαλείς και να τους παρέχεται κάποια βοήθεια». Ενώ για την ίδια τη Γερμανία, υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται μεταναστευτική νομοθεσία, που θα επιτρέπει νόμιμη άδεια εργασίας», προφανώς για να χρησιμοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη.

Στη Γερμανία και την πόλη Χαϊντενάου, το Σαββατοκύριακο έγιναν ρατσιστικές επιθέσεις σε κέντρο ασύλου προσφύγων, όπου ομάδες νεοναζί αντιδρούν για την εγκατάσταση του κέντρου. Εγιναν συγκρούσεις και με αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και αντιρατσιστική αντιφασιστική συγκέντρωση.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της τάχθηκαν κατά των βίαιων διαδηλώσεων. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η καγκελάριος και ολόκληρη η κυβέρνηση καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη βία και την επιθετική ατμόσφαιρα απέναντι στους ξένους εκεί. Είναι αηδιαστικό το πώς ακροδεξιοί εξτρεμιστές και νεοναζί προσπαθούν να διαδώσουν το ηλίθιο μήνυμά τους για μίσος γύρω από ένα κέντρο ασύλου».

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο για το ζήτημα της μετανάστευσης, για να - υποτίθεται - «επιταχύνουν την παροχή βοήθειας για χιλιάδες πρόσφυγες με ενιαία απάντηση της Ευρώπης». Στην πραγματικότητα, αυτό που και οι δύο χώρες επιδιώκουν, είναι να μοιραστούν οι ξεριζωμένοι σε περισσότερες χώρες.

Η Μερκελ μίλησε για ανάγκη «να ιδρυθούν από φέτος κέντρα καταγραφής των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία» και πρόσθεσε «κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση». Ο Ολάντ, ζήτησε «μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα».

Επίσης, χαρακτηριστική της ανησυχίας των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ είναι η συνέντευξη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Πάολο Τζεντιλόνι, στην εφημερίδα «Il messaggero», που ζητάει «κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος» και «ακύρωση των Συνθηκών του Δουβλίνου». Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές δεν εκφράζουν κάποια ανθρωπιστική ευαισθησία, αλλά τη διάθεση της Ιταλίας (της ιταλικής αστικής τάξης), που είναι πύλη εισόδου των ξεριζωμένων ειδικά της Αφρικής, να μοιραστεί το κόστος της διαχείρισης του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ