Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Πλήρης ταύτιση στο νέο «μοντέλο ανάπτυξης»

Σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ έδειξαν για μια ακόμη φορά τη στοχοπροσήλωσή τους για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ο Γ. Σταθάκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε παλιότερη εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Eurokinissi

Ο Γ. Σταθάκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε παλιότερη εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών
Η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που διατυπώθηκαν από τους Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Μητσοτάκη (ΝΔ), Χ. Θεοχάρη (Ποτάμι), Αν. Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Καμμένο (ΑΝΕΛ), κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό τον τίτλο «Το Μοντέλο Ανοικοδόμησης & Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

Οπως υπογράμμισαν με «μια φωνή» και οι πέντε συμμετέχοντες, η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διασφαλίζει στην οικονομία μια σειρά βασικές προϋποθέσεις, όπως η «βιωσιμότητα του χρέους» για τα επόμενα 7 χρόνια, η ροή κεφαλαίων, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε συνδυασμό με το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, μπορούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να επιτευχθεί κάποιος, μικρός έστω, ρυθμός ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, μέχρι το τέλος του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 2%-4%, ενώ ακόμη και όταν θα αρχίσει να αποκτά η οικονομία θετικό πρόσημο, η ανεργία θα επιμείνει, μιας και - όπως όλα δείχνουν - πάμε για μία «ανάπτυξη δίχως θέσεις εργασίας». Το χειρότερο σενάριο που ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος, προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η ανεργία θα έχει ξεπεράσει το 30% και θα προστεθούν 300.000 νέοι άνεργοι, σενάριο που έδειξαν να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι, γι' αυτό και στο σύνολό τους έκαναν λόγο περί δράσεων ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων κ.λπ...

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε πως η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές, δημιουργεί ένα «ασφαλές πλαίσιο» προκειμένου να στραφούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να στηρίζονται στη χρηματοδότηση της οικονομίας, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και σε «βαθιές θεσμικές τομές», αναφερόμενος ειδικά στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού συστήματος, αλλά και των πεδίων της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Γ. Σταθάκης προέβαλλε ως λύση, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, κυρίως στη χωροταξία, το περιβάλλον και το φορολογικό.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου προγράμματος συνιστά βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση εμπιστοσύνης της χώρας από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει «ριζική θεσμική αναδιάταξη», μέσω μίας «ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης». Στάθηκε στην «ανάγκη» διαμόρφωσης ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και στην ανάδειξη των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» που διαθέτουν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας. Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η καλή πορεία του τουρισμού ενδέχεται να ανακόψει κάπως το ρυθμό της ύφεσης, κάτι που εάν συμβεί, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, το Β' εξάμηνο του 2016 μπορεί να σταθεροποιηθεί και η οικονομία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο Χ. Θεοχάρης, προσθέτοντας το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, τα οποία, όπως είπε, «μπλοκάρουν» την οικονομία, καθώς «επιχειρήσεις - ζόμπι» που συνεχίζουν και λειτουργούν επειδή οι τράπεζες φοβούνται να πάρουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, αφαιρούν πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική. Υποστήριξε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν το τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει να θέσουν ως νέο «εθνικό στόχο» τη συντομότερη δυνατή έξοδο στις αγορές. Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εμφανίστηκε και αυτός αρνητικός, λέγοντας ότι οι άνεργοι θα αργήσουν να «ωφεληθούν» από την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας...

Με τις πιο... προωθημένες θέσεις σε ό,τι αφορά τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» εμφανίστηκε ο Αν. Λοβέρδος, καθώς υποστήριξε πως το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο την οικονομία, η οποία χρειάζεται την αφαίρεση του κράτους από συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας «και όχι απλά το μετασχηματισμό του κράτους, που είναι μια μακρά διαδικασία», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η κατάργηση των κρατικών και δημοτικών αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Δ. Καμμένος συμφώνησε στην ανάγκη σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και ανάμεσα σε άλλα, λίγο - πολύ παρόμοια με τα προηγούμενα, επέμεινε στην ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σύνδεσης της αγοράς εργασίας και του πανεπιστήμιου και ευρύτερου εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ