Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων

Εντατικές προετοιμασίες ενόψει της επόμενης κυβέρνησης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, σε αυτή τη φάση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της επόμενης δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση από τη νέα Βουλή και μάλιστα ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει και το κόμμα που θα βρεθεί στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης.

Παράγοντες της Ευρωζώνης διαβεβαιώνουν ότι οι «προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νομοθετικό έργο προχωρούν» και ακόμη ότι αυτές θα αποτελέσουν τμήμα της παρουσίασης του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτό το Σάββατο (12/9), στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν «πιέσεις» στην κατεύθυνση άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, που βέβαια εξ ορισμού θα αναλάβει να «τρέξει» το νέο μνημόνιο.

Ανάμεσα σε άλλα, η επόμενη κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. Στις άμεσες προτεραιότητες της όποιας κυβέρνησης είναι η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, προκειμένου να καλυφτούν οι «αστοχίες» στα φετινά φορολογικά έσοδα, καθώς και το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, με τις νέες δημοσιονομικές «παρεμβάσεις» τόσο στο σκέλος των κρατικών εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών.

ΣΕΒ: «Πολυτέλεια οι καθυστερήσεις»...

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, σε νέα παρέμβασή του, υπενθυμίζει στην όποια «νέα» κυβέρνηση και αν προκύψει τις υποχρεώσεις της, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη. «Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου και η κατανόηση των "εταίρων" για περαιτέρω καθυστερήσεις και διευθετήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ. Μάλιστα, τα επιτελεία του ΣΕΒ, αναλύοντας τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της διαθέσιμης ρευστότητας του ελληνικού κράτους, συμπεραίνουν ότι χωρίς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και τις εκταμιεύσεις των δανείων), η «χώρα θα βρεθεί και πάλι χωρίς λεφτά στα ταμεία» και μάλιστα μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, δηλαδή μετά από ένα δίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι υπενθυμίζουν στα αστικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό ότι «τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υλοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος δεσμεύσεων». Πρόκειται, δηλαδή, για το μπαράζ των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που θα έρθουν μετά το κλείσιμο της κάλπης και που βέβαια ήδη προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

Να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι «εάν αυτήν τη φορά, οι κοινοί κανόνες δε γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε».

Κρατικό χρήμα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η ατζέντα της «επόμενης μέρας» περιέχει την ενίσχυση των τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», του ΕΣΠΑ (2014-2020) και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Χριστοδουλάκης, επισκέπτεται την ερχόμενη βδομάδα τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων. Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση:

Το πακέτο Γιούνκερ για την Ελλάδα αφορά τόσο σε επενδύσεις «αμιγώς ιδιωτικές», όσο και σε επιχειρηματικές συμπράξεις ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες, για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Το υπουργείο Οικονομίας, συντονισμένα με τις τράπεζες και την «επιχειρηματική αγορά», θα δημιουργήσει λίστα έργων για άμεση υποβολή, με στόχο την «ενεργοποίηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως το τέλος του έτους».

Υπό ίδρυση είναι το νέο Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών, ύψους 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, με παράλληλη δημιουργία θεματικών υποταμείων σε τομείς όπως τουρισμό, ενέργεια, περιβάλλον, επιχειρηματικά πάρκα κ.ά.

Παράλληλα, ο Γ. Χριστοδουλάκης θα ζητήσει από την Κομισιόν την παράταση της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), επικαλούμενος, ανάμεσα σε άλλα, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, που «έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των έργων».

Σύμφωνα με τον Γ. Χριστοδουλάκη, το νέο ΕΣΠΑ έχει ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης των κριτηρίων, με βάση τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση.

Προσελκύοντας «επενδυτές»

Να κερδηθεί εκ νέου η πρόσβαση του ελληνικού κράτους στις αγορές, να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Αυτοί είναι οι 4 βασικοί στόχοι της πολιτικής, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, στο πλαίσιο παρουσίασης που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων σε αυτό ελληνικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2015 θα είναι «χρονιά ύφεσης», ωστόσο το 2016 αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης.

Στην εν λόγω ετήσια παρουσίαση, εκτός από Ελληνες επιχειρηματίες μετέχουν διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων, που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση κερδοφόρων αποδόσεων στα χρηματιστήρια. Φέτος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα οι όροι που θα τη συνοδεύσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ