Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ
Εναρξη με την «Ορέστεια»

Σκηνή από την παράσταση της «Ορέστειας»
Σκηνή από την παράσταση της «Ορέστειας»
Με την αισχύλεια τριλογία «Ορέστεια», σε ενιαία παράσταση από το Εθνικό Θέατρο, η οποία αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τους ανθρώπους του θεάτρου και το κοινό, αρχίζουν τα Επιδαύρια. Η παράσταση θα παιχτεί στις 6 και 7 Ιουλίου. Το 1972 ήταν η τελευταία φορά που το Εθνικό Θέατρο ανέβασε την «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Φέτος, ανεβαίνει από τον φημισμένο στην Ευρώπη σκηνογράφο και σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκο, ο οποίος αντιμετωπίζει την «Ορέστεια» σαν έργο με τρεις πράξεις και όχι σαν τριλογία. Γι' αυτό η παράστασή του θα διαρκέσει λιγότερο από τρεισήμισι ώρες, και χωρίς διάλειμμα.

Η «Ορέστεια», κατά τον Γ. Κόκκο «αποτελεί την αρχή του δυτικού δράματος», ενώ «ο ποιητικός λόγος του Αισχύλου μάς αγγίζει ακόμη και σήμερα και θα αποδοθεί χωρίς ιδιαίτερο εκσυγχρονισμό. Το μεγαλείο της γλώσσας του είναι ότι βρίσκεται σε κοσμικό, οικείο επίπεδο. Ο Αισχύλος μιλά σαν κάποιον που έχει ζήσει από κοντά τις καταστροφές του πολέμου και συγχρόνως αποδίδει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο και τις σκοτεινές δυνάμεις. Το μάθημα που παίρνουμε από το θέατρο αυτό αφορά στην αναζήτηση της αλήθειας: κάθε πρόσωπο έχει τους δικούς του λόγους για να πράξει ό,τι πράττει. Ο Αισχύλος μάς δίνει πρόσωπα με διπλή διάσταση και η ποιητική γραμμή του έργου του βρίσκεται στο διαχωρισμό του φωτός από το σκότος».

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα κοστούμια της Λιλής Κεντάκα, η μουσική του Γιώργου Απέργη, οι φωτισμοί του Πατρίς Τροτιέ. Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Ολγα Τουρνάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ