Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Πραξικόπημα από την προεδρική φρουρά

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Μέλη της προεδρικής φρουράς με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Μαμαντού Μπαμπά κατέλαβαν χτες με πραξικόπημα την εξουσία στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, ανατρέποντας τη μεταβατική κυβέρνηση, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές της 11ης Οκτώβρη, πιάνοντας ομήρους τον προσωρινό Πρόεδρο Μισέλ Καφαντό, τον πρωθυπουργό Γιακούμπα Ισαάκ Ζιντά και αρκετούς υπουργούς. Προφανής στόχος των στασιαστών, ανώτερων αξιωματούχων της προεδρικής φρουράς που αυτοαποκαλέστηκαν «Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατίας», είναι να επαναφέρουν στην εξουσία τον επί 27 χρόνια πρώην «πρόεδρο» (και εκλεκτό πολλών γαλλικών κυβερνήσεων και μονοπωλίων), Μπλεζ Κομπαορέ, που τον περσινό Οκτώβρη είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί έπειτα από θυελλώδεις λαϊκές διαδηλώσεις, που ξέσπασαν με αφορμή την προσπάθειά του ν' αλλάξει το Σύνταγμα για να παραμείνει στο αξίωμά του.

Οπως είπε ο αντισυνταγματάρχης Μπαμπά σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, στόχος του πραξικοπήματος είναι η «αποκατάσταση» της ισότιμης συμμετοχής «όλων» στην εκλογική διαδικασία, ανθρώπων δηλαδή του πρώην δικτάτορα - «προέδρου» Κομπαορέ, που τον είχαν βοηθήσει να «μαγειρέψει» το Σύνταγμα, για να συμμετάσχει εκ νέου στις εκλογές. Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Κομπαορέ είχε απαγορευτεί να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές του Οκτώβρη, με νόμο που είχε προωθήσει το «Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης», που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Ο Σερίφ Σι, πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης» (που λειτουργούσε σαν κοινοβούλιο), κάλεσε «το λαό να κινητοποιηθεί αμέσως εναντίον αυτής της κατάχρησης εξουσίας», τονίζοντας ότι το ζήτημα «είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων».

Από την άλλη, η κεντρική συνδικαλιστική ένωση της χώρας προκήρυξε από χτες τα ξημερώματα επ' αόριστον εθνική απεργία «στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό φορέα», σε μια προσπάθεια να δραστηριοποιηθούν οι εργαζόμενοι κατά των πραξικοπηματιών. Απέναντι σ' αυτές τις εκκλήσεις ανταποκρίθηκαν μερικές χιλιάδες πολίτες, που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, διαδηλώνοντας ενάντια στους πραξικοπηματίες. Ωστόσο, ο στρατός διέλυσε τη συγκέντρωσή τους, ρίχνοντας καταιγιστικά «προειδοποιητικά» πυρά στον αέρα, δίχως να αποσαφηνιστεί άμεσα εάν υπήρχαν και τραυματισμοί διαδηλωτών.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατήγγειλε το πραξικόπημα, ζητώντας την «άμεση απελευθέρωση» του Προέδρου και των μελών της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και της Cedeao (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής), ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Αφρικής, γνωστή κυρίως για τη μεγάλη παραγωγή βαμβακιού που την εκμεταλλεύονται ξένα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ