Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Προσκλητήριο «δράσης» εν μέσω συνοριακών ανακατατάξεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επισήμανση ότι ουσιαστικά η τουρκική αστική τάξη δεν μπορεί να μείνει θεατής των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να δράσει άμεσα έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα συνεδρίου νεολαίας όπου μίλησε.

«Ζούμε σε μια περίοδο εύθραυστη. Είναι μια περίοδος που τα σύνορα των χωρών της περιοχής μας επανακαθορίζονται και σχέδια που θα αφορούν τα επόμενα 100 χρόνια διαμορφώνονται. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και πρωτοβουλία, για να αποφασίσουμε για το μέλλον μας», υπογράμμισε ανοιχτά, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα εξακολουθήσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακατατάξεις που εντείνονται στην περιοχή (βλ. Συρία, Ιράκ), επιδιώκοντας καταρχήν να προλάβει εξελίξεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τέτοιες αναφορές προμηνύουν συνολικότερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη «γειτονιά» μας, στην οποία ούτως ή άλλως η τουρκική αστική τάξη είναι γνωστή για την προκλητικότητά της, σε «μέτωπα» όπως αυτά που αφορούν και πιο άμεσα τη χώρα μας, όπως η κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Σ' αυτό άλλωστε το πλαίσιο (της κινητοποίησης της Αγκυρας για να διασφαλίσει τη θέση της στην περιοχή και διεθνώς) πρέπει να εξετάζονται και οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό, μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός με το ΡΚΚ και τις ευρείες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών. Είναι καθαρό ότι προσπαθεί να προλάβει μια αναβάθμιση του ρόλου τμημάτων των Κούρδων (π.χ. σε Συρία) ίσως εξασφαλίσουν και να «χειριστεί» τετελεσμένα (π.χ. ανεξαρτητοποίηση ιρακινού Κουρδιστάν) που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για τις δικές της «ισορροπίες». Παράλληλα, βέβαια, δυναμώνει και η ενδοαστική αντιπαράθεση ως προς τις επιλογές και εσωτερικές και διεθνείς συμμαχίες που το τουρκικό κεφάλαιο πρέπει να ιεραρχήσει, αλλά και μεταξύ παλιότερων και νέων επίδοξων εκφραστών των σημερινών συμφερόντων της αστικής τάξης.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι το περιβάλλον του πρώην συμμάχου του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν («το παράλληλο κράτος») «συνεργάζεται με τους τρομοκράτες (σ.σ. αναφερόμενος σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ» και στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP). Ωστόσο, πρέπει να ξέρουν ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους. Στοχοποιούν τη χώρα, το έθνος και εμένα ιδιαίτερα. Αυτό σημαίνει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες έγινε γνωστό ότι οι δυο από τους 18 Τούρκους εργάτες που είχαν απαχθεί πριν μιάμιση βδομάδα στο κέντρο της Βαγδάτης αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 18 εργάτες δούλευαν για λογαριασμό της εταιρείας «Νούρολ Χόλντινγκς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίδειξη ισχύος της τουρκικής αστικής τάξης και προετοιμασία χερσαίας εισβολής (2022-11-22 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία (2018-12-13 00:00:00.0)
Συνάντηση επιτελαρχών ΗΠΑ - Ρωσίας - Τουρκίας (2017-03-08 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διεργασίες ενταγμένες σε ευρύτερες ανακατατάξεις (2015-11-08 00:00:00.0)
Πυρά και κατά των Κούρδων της Συρίας (2015-10-28 00:00:00.0)
«Συγγνώμη» Ερντογάν στους Κούρδους για το 1930 (2011-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ