Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις για «συνεννόηση» ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Τζον Μακέιν με εγκληματίες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» το Μάη του 2013, σήμερα «Ισλαμικού Κράτους» (πρώτος από αριστερά ο Αλ Μπαγκντάντι)
Ο Τζον Μακέιν με εγκληματίες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» το Μάη του 2013, σήμερα «Ισλαμικού Κράτους» (πρώτος από αριστερά ο Αλ Μπαγκντάντι)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εμφανής γίνεται το τελευταίο διάστημα μία προσπάθεια ενδοϊμπεριαλιστικής συνεννόησης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, σε σχέση με τα μέτωπα του πολέμου στη Συρία και την ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού στρατού από τη Ρωσία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «ζυγιάζει» τη ρωσική πρόταση για την πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών, με κεντρικό θέμα την κατάσταση στη Συρία, σημειώνοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να γίνονται ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για να αποφεύγονται «παρεξηγήσεις και κακοί υπολογισμοί...».

Το ίδιο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «θα χαιρέτιζε τον εποικοδομητικό ρόλο της Μόσχας στις προσπάθειες που καταβάλλονται έναντι των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" σε Ιράκ και Συρία». Εάν, πρόσθεσε, «η Ρωσία εστιάζει μόνο στο ΙΚ (και όχι στην παραμονή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στην εξουσία) και εφόσον υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, τότε υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Στο προσκήνιο και πάλι οι διασυνδέσεις των ΗΠΑ με τους σημερινούς ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), Λόιντ Οστιν, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν 54 Σύρους από τους περίπου 5.000 που είχαν αρχικά αποφασίσει, χαρακτηρίζοντας «παταγώδη αποτυχία» το πρόγραμμα στρατολόγησης και εκπαίδευσης Σύρων μισθοφόρων κατά των τζιχαντιστών. Διευκρίνισε ότι σήμερα «μόλις τέσσερις ή πέντε» από αυτούς πολεμούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας (Ρεπουμπλικάνος) Τζον Μακέιν, γνωστός για το βρώμικο ρόλο σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και τις επαφές του στο παρελθόν με τους ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ, αξιοποίησε την κατάθεση του στρατηγού για να υποστηρίξει πως «είναι απαραίτητη» η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» εντός του συριακού εδάφους, τάχα για την προστασία προσφύγων. Το ...έργο του αστού πολιτικού ξαναήρθε στο προσκήνιο με τη δημοσίευση εκ νέου φωτογραφιών από το 2013, όταν ο Μακέιν συναντιόταν με επιφανή στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης το Μάη του 2013, σήμερα ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους», όπως ο αρχηγός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (βλέπε φωτ.).

Ομως, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η Ρωσία «θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές» σε βάρος των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη χώρα του. Ο ίδιος διερωτήθηκε «γιατί οι Αμερικανοί πολεμούν το ΙΚ με τα μαχητικά τζετ και οι Ρώσοι απαγορεύεται να το κάνουν».

Απ' την άλλη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είπε ότι εκεί ο πόλεμος δεν μπορεί να τερματιστεί «με στρατιωτικά μέσα», ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί ως το τέλος του μήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ