Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα για τη θωράκιση του κεφαλαίου

Ενώ μαίνεται η σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση

ΚΙΕΒΟ.--

Η ουκρανική κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να διεκδικήσει η ουκρανική πλουτοκρατία πρωταγωνιστική θέση στις μπίζνες που για χάρη τους μαίνεται η σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Ετσι, χτες, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε στην έγκριση της αναδιάρθρωσης του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, με το επιχείρημα ότι έτσι «υπερψηφίζεται η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», δηλαδή η διασφάλιση συνθηκών που μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, επιστράτευσε και τους γνωστούς εκβιασμούς ότι η καταψήφιση του σχετικού «πακέτου» θα σημάνει την «ντε φάκτο» χρεοκοπία της χώρας, την αδυναμία παροχής συντάξεων και μισθών στους Ουκρανούς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην αναδιάρθρωση έχουν συμφωνήσει οι δανειστές της χώρας εκτός από τη Ρωσία, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία ενταγμένη κι αυτή στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των μονοπωλιακών σχεδιασμών, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που δεν μπορούν παρά να επηρεάζονται από την καπιταλιστική στασιμότητα και ύφεση, αλλά και ενταγμένη στην αναμέτρηση που συνεχίζεται αμείωτα, μεγαλώνοντας διαρκώς τις απειλές για τον ουκρανικό λαό. Η πείρα των λαών διεθνώς αποδεικνύει, άλλωστε, ότι κάθε πιθανή «διευκόλυνση» ως προς το χρέος μιας χώρας (κούρεμα ή επιμήκυνση πληρωμής) συνοδεύεται από σειρά μέτρων που διασφαλίζουν την «πιστοληπτική ικανότητά» της, «εξυγιαίνουν τα δημόσια οικονομικά» της, «ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά» της κ.τ.λ. Σε αυτό το δρόμο ήδη δουλεύει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, έχοντας ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τεράστιας κλίμακας, με στόχο να ξεπουλήσει τον τεράστιο πλούτο που παρήγαγε η εργατική τάξη και επί σοσιαλισμού σε ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το διάταγμα με το οποίο το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις σε σχεδόν 400 προσωπικότητες και νομικές οντότητες (ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι από MME όπως τα BBC, ITAR TASS, Frankfurter Allgemeine Zeitung), με το σκεπτικό ότι αντιπροσωπεύουν μια «απειλή, υφιστάμενη ή δυνητική, στα εθνικά συμφέροντα, στην εθνική ασφάλεια και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Τις κυρώσεις είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας και πλέον επικύρωσε και ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Στην απόφαση αντέδρασαν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αλλά και η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούντζα Μιγιάτοβιτς. Η τελευταία είπε ότι σέβεται «πλήρως το νόμιμο δικαίωμα των κυβερνήσεων να αντιμάχονται την τρομοκρατία και να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια», αλλά «η εφαρμογή ευρέων περιορισμών που εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση των δημοσιογράφων, δεν είναι τρόπος να διασφαλιστεί η ασφάλεια». Αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Ποροσένκο έδωσε εντολή να εξαιρεθούν από τη λίστα τρεις ανταποκριτές του BBC.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε έντονα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου σε βάρος ρωσικών εταιρειών και πολιτών, σημειώνοντας ότι «μπορούν θα υπονομεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη».

Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία, ένας άμαχος σκοτώθηκε σε προάστιο του Ντονέτσκ από παγιδευμένο εκρηκτικό μηχανισμό, που αποδίδεται σε παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες επιτίθενται στις πολιτοφυλακές που ελέγχουν τους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβάλλεται η ουκρανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους (2019-05-16 00:00:00.0)
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ (2017-08-25 00:00:00.0)
Επισκέψεις υψηλόβαθμων ιμπεριαλιστικών εκπροσώπων (2017-07-11 00:00:00.0)
Συνεχείς βομβαρδισμοί (2015-12-05 00:00:00.0)
Διπλωματικά παζάρια εν μέσω συγκρούσεων στο Ντονμπάς (2015-06-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η σημερινή «ομάδα επαφής» στο Μινσκ (2014-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ