Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στα σκαριά ήδη νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου

Στο επίκεντρο των «πρόσθετων παρεμβάσεων» οι εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό

Για «νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων» έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, για «καινούργιες παρεμβάσεις» σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά μίλησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Associated Press

Για «νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων» έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, για «καινούργιες παρεμβάσεις» σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά μίλησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα μέτρα που έρχονται τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, προαναγγέλλουν και ανοικτά πλέον τα επιτελεία της Ευρωζώνης, με έμφαση στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Τα ζητήματα αυτά άνοιξαν και επίσημα στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), ο επικεφαλής του οποίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, «καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας».

Στην ίδια ρότα και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα». Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», συνέδεσε την «ανάγκη» των μεταρρυθμίσεων με την «οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εάν το καταφέρουμε αυτό, η Ελλάδα έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία και θα γίνει και πάλι ελκυστική για τους επενδυτές. Αυτή είναι και η φύση των μεταρρυθμίσεων, είναι το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, την προσέλκυση επενδυτών και την τόνωση της ανάπτυξης».

Ως τις 15/10 θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο «μεταρρυθμίσεων» που συμφωνήθηκε μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το δεύτερο πακέτο θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ, όπως είπε, η συμφωνία γι' αυτό θα υπάρξει μέσα στον Οκτώβρη. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η συγκυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη. Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Γ. Ντάισελμπουμ, καθώς και με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο, «όσο ταχύτερα εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο ταχύτερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους».

Μπαράζ από προαπαιτούμενα

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ «κλείδωσε» η πρώτη λίστα με τις 48 προαπαιτούμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, η οποία σχετίζεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα (με εκταμίευση 1 δισ. ευρώ), όπου και θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που αφορούν στην απογείωση του φορολογικού συντελεστή απέναντι στους φτωχούς αγρότες, ενίσχυση της φοροαφαίμαξης μισθωτών - συνταξιούχων (νέα φορολογική κλίμακα κ.ά.), εφαρμογή «ισοδύναμων» μέτρων κ.ο.κ.

Μεταξύ άλλων, η πρώτη λίστα περιλαμβάνει:

-- Εναρξη του μέτρου της σταδιακής κατάργησης του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ως πρώτη δόση, από τον Οκτώβρη φέτος, ο ΕΦΚ απογειώνεται από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-- Ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κ.ά.)

-- Ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, νέος Κώδικας Δεοντολογίας τραπεζών.

-- Εγκριση «οδικού χάρτη» για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

-- Εκδοση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή των πρόσφατων αντιλαϊκών συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων.

-- Προετοιμασίες για τη βαθμιαία εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

-- Εφαρμογή εργαλειοθηκών ΟΟΣΑ.

-- Απελευθερώσεις στην αγορά Ενέργειας.

-- Λήψη μη αναστρέψιμων βημάτων για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους.

-- Εφαρμογή όλων των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που εκκρεμούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

-- Νέος οργανικός νόμος για τη σύνταξη των κρατικών προϋπολογισμών.

-- Ενεργοποιείται το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο», αντικείμενο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικής «απόκλισης» με βάση τις εκτιμήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.

-- Επεξεργασία του σχεδίου για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

-- Παρουσίαση σχεδίου για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

-- Ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα, «παραδοτέα» με το κλείσιμο της κάλπης (2015-09-15 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επίθεση για το «μεγάλο αγαθό» της καπιταλιστικής ανάκαμψης (2014-11-08 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στο βωμό του κεφαλαίου (2014-04-02 00:00:00.0)
Σφαγείο απολύσεων και νέα μέτρα (2013-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ