Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αντιλαϊκός προσανατολισμός εντός και εκτός

Μέτρα - κόλαφο κατά του λαού προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή. Μέτρα κατά των μεταναστών και προσφύγων συναποφασίζει ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Μεσούσης της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αναχωρεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Χτες, εξάλλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρει ότι «αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία».

Στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί η θέσπιση επιπλέον μέτρων εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η «Εκθεση των Προέδρων» για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ο πρόεδρός του, Ντ. Τουσκ, τέλος, θα ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά το δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και θα δηλώσει, όπως αναφέρεται, τις προθέσεις του για την επικείμενη διαδικασία.

Για το περιεχόμενο των υπό εξέταση μέτρων για μετανάστες - πρόσφυγες προϊδεάζουν βέβαια οι προηγούμενες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, όπως αυτές της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών, αλλά και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πριν από λίγες μέρες, οι οποίες κατά βάση εστίασαν στο πώς θα ανοιγοκλείνει η «κάνουλα» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αστικής τάξης της ΕΕ για φτηνά εργατικά χέρια, αλλά και στα ζητήματα της λεγόμενης «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», με κοινή συνισταμένη τόσο την ενίσχυση της καταστολής και του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, όσο και την αξιοποίηση του μεταναστευτικού - προσφυγικού για την παραπέρα προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή (βλ. τη νέα στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, με πρόσχημα την καταπολέμηση των «διακινητών»).

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνονται, επίσης, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτα, που θα διεξαχθεί στις 11 - 12 Νοέμβρη μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών και οι επακόλουθες εργασίες της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την οδό των Δυτικών Βαλκανίων.

Κομπάζουν ότι έχουν το λαό «στο τσεπάκι»

Στο εσωτερικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», προσπάθησε να συντηρήσει τις αυταπάτες περί διορθωτικών παρεμβάσεων στο πολυνομοσχέδιο. «Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε, όμως, είναι ότι και από την ώρα που έκλεισε αυτή η συμφωνία και αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε ξανά μετά από εκλογές, η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια να κερδηθεί το μάξιμουμ γίνεται και θα γίνεται και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ (...) και έχουν υπάρξει αλλαγές» ισχυρίστηκε, λίγο πριν πάρει την έγκριση απ' την κυβερνητική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο - καρμανιόλα για το λαό και τα δικαιώματά του.

Απ' την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, έδωσε μια γεύση της τακτικής με την οποία θα επιχειρηθεί η χειραγώγηση του λαού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα νομοθετεί αντιλαϊκά, αλλά το κόμμα θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον πλευρών της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε για την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε παραστάσεις διαμαρτυρίας: «Αυτό είναι καλό. Κι εγώ θα είμαι τις επόμενες ημέρες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας (...) Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζουμε αυθεντικά τις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού (...) Προφανώς θα είμαστε σταθερά δίπλα στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα μεταφέρουμε και τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίφαση σε αυτό».

Την ικανότητά τους στη χειραγώγηση «διαφήμισε» και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κομπάζοντας πως «αυτό το νομοσχέδιο, δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις. Οπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια και ό,που μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ