Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μαραθώνια κατάθεση της Χ. Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα 11ωρο κράτησε η κατάθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, σε επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τη φονική επίθεση κατά του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς και άλλων τεσσάρων διπλωματών, στη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών στη Βεγγάζη της Λιβύης, πριν από τρία χρόνια.

Η πρώην υπουργός ανέλαβε «κάθε ευθύνη» για την επίθεση και υποστήριξε ότι αμέσως μετά το φονικό, έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες επιθέσεις κατά Αμερικανών διπλωματών στο εξωτερικό. Απέκρουσε τις επικρίσεις πως δεν πήρε επαρκή μέτρα για την προφύλαξη του διπλωματικού προσωπικού στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Πρόσθεσε έτσι ότι προσήλθε στην επιτροπή ακροάσεων του Κογκρέσου για να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης του 2012 στη Βεγγάζη και ζήτησε από τους παρόντες να θέσουν σε προτεραιότητα το «εθνικό συμφέρον» και όχι τις κομματικές σκοπιμότητες.

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ελίγια Κάμιινγκς, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι σπαταλούν τα λεφτά των φορολογουμένων και ότι εξαπολύουν εναντίον της Κλίντον «κυνήγι μαγισσών» για να βλάψουν την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Στη μαραθώνια κατάθεσή της η Κλίντον δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Λιβύη με στόχο την ανατροπή του τότε Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, ισχυριζόμενη ότι έγινε «για να αποφευχθεί» τάχα «μία γενοκτονία» και ότι επήλθε μετά από «εκκλήσεις για βοήθεια από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο», κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης και μελέτης αρμόδιων Αμερικανών αξιωματούχων.

Βεβαίως, δεν είπε λέξη για τη σημερινή κατάντια του λιβυκού λαού και την κρίση που απειλεί τη χώρα με διαμελισμό και καταστροφή, ως συνέπεια της επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ