Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ασταμάτητες οι συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χτες και συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, σε μια μέρα που ορίστηκε «Μέρα Οργής» απέναντι στον κλοιό της στυγνής κατοχής και βίας.

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, όπου εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες στον ισραηλινό στρατό και να στήνουν πύρινα οδοφράγματα. Οι κατοχικές δυνάμεις απάντησαν με βροχή δακρυγόνων, τραυματίζοντας τρεις Παλαιστίνιους με αληθινές σφαίρες και άλλους δύο με σφαίρες καουτσούκ. Επιπλέον, τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και στρατεύματα κατοχής σημειώθηκαν ακόμη στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ.

Το ίδιο 24ωρο, δεν έλειψαν και οι μεμονωμένες επιθέσεις. Μεταξύ άλλων ένας Εβραίος έποικος επιτέθηκε σε έναν Παλαιστίνιο έφηβο που μάζευε ελιές σε ελαιώνα κοντά στη Τζενίν, και ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε Ισραηλινό στρατιώτη στη Δυτική Οχθη προτού τραυματιστεί και ο ίδιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Παράλληλα, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις διεθνών αξιωματούχων, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν για πρώτη φορά μετά από μέρες, σε όλους τους μουσουλμάνους προσκυνητές κάθε ηλικίας να εισέλθουν στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχουν στην προσευχή της Παρασκευής. Εως προχτές απαγόρευαν την είσοδο Παλαιστινίων μέχρι 40 ετών.

Οι χτεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν ένα 24ωρο πριν από την πραγματοποίηση (το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι) της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', στο Αμμάν της Ιορδανίας, στο πλαίσιο επαφών που έχει ξεκινήσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο την εκτόνωση της επικίνδυνης έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ