Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς τέλος η τραγωδία των προσφύγων

Χωρίς τέλος συνεχίζεται η τραγωδία των προσφύγων στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν η εξάμετρη πλαστική λέμβος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβάτες της να αποβιβαστούν. Από τους νεκρούς οι πέντε ήταν γυναίκες, τα δύο παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα της πλαστικής λέμβου. Οι διασωθέντες ήταν 15, ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν καθώς αγνοούνταν ένα με δύο άτομα. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βόρεια του Φαρμακονησίου, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν σημειώθηκε στα ελληνικά ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο υπήρχαν αγνοούμενοι. Μετά από έρευνες αρκετών ωρών πλωτό του ΛΣ εντόπισε και περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού 22χρονη αλλοδαπή καθώς και τέσσερις σορούς αντρών, ενώ εντοπίστηκε σε ακτή του νησιού 40χρονος.

Στο μεταξύ, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, 171 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο νησί. Το σκάφος τους ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από βράχια στην πόλη της Ρόδου, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 χρόνων κι ένας 50χρονος.

Εξάλλου, ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, όταν το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, έξω από την Εφταλού. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι προχτές είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα 43 σοροί (σ.σ. 17 ανδρών, 6 γυναικών, 19 παιδιών και 1 βρέφους). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ναυάγιο διασώθηκαν 274 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ