Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
Ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τις Επιτροπές της Βουλής

Eurokinissi

Με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος ψηφίστηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιέχεται μία ακόμα δέσμη των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις Επιτροπές, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ καταψήφισαν, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 60 άρθρα στα οποία περιλαμβάνονται αντιδραστικές διατάξεις που αφορούν από συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας 2013/12/ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση», τον τριπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, μέχρι την αύξηση της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων ζυθοποιίας και νέες ευνοϊκές διατάξεις για το Μέγαρο Μουσικής.

Δ. Μανωλάκου: Ενα ακόμα εργαλείο τόνωσης των κερδών των μονοπωλίων

Το ΚΚΕ καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο και η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, σχολίασε ότι ο τεράστιος όγκος του, αφού κάθε άρθρο έχει και διαφορετική θεματολογία, όσο και οι απαράδεκτες διαδικασίες που επιστρατεύονται για τη συζήτησή του, είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να μην «ενημερώνεται ο λαός και να φανεί το σύνολο της αντιλαϊκότητας της πολιτικής σας».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι είναι «εργαλείο για την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων» σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Η πρώτη της επισήμανση ήταν για το άρθρο 51, με το οποίο καταργείται ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων και «σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα κατά της αγροτιάς θα οδηγήσει έναν αριθμό μικρομεσαίων αγροτών σε καταστροφή, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη και η βιομηχανία αγροτοδικείων που στήθηκαν την προηγούμενη περίοδο και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση, αφού θα μπορούσε με μία νομοθετική ρύθμιση να τη διακόψει.

Το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, τόνισε, είναι ο νόμος Λοβέρδου προς το χειρότερο, αφού όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και αποχωρούν από την 1η Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα πότε θεμελίωσαν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Μάλιστα, όπως είπε, με την τρίτη παράγραφο του άρθρου, «γενικεύεται και σε εργαζόμενους με ειδικές παθήσεις», δείχνοντας τη μεγάλη σκληρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, που για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, δε διστάζει να πλήττει και αυτούς τους εργαζόμενους.

Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση». Με αυτό, επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, «συνεχίζετε το σχέδιο για την απρόσκοπτη είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την εξοικονόμηση της ενέργειας». Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τη φράση του εκπροσώπου της ΔΕΗ, ο οποίος στη διαδικασία της ακρόασης των φορέων ανέφερε την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ θα χάσει το 25% της αγοράς».

Οπως επισήμανε, ο κεντρικός στόχος της Οδηγίας είναι η προώθηση και αξιοποίηση των «πράσινων» τεχνολογιών, για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία τόνωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται καταρχήν η ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων του Δημοσίου, όπου «τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι μεγάλοι όμιλοι με τη σχετική τεχνογνωσία, με διαθέσιμα κεφάλαια για να κάνουν τεράστιες επενδύσεις, χρησιμοποιώντας και κατάλληλα υλικά αντίστοιχης τεχνολογίας που παράγονται από ελάχιστες επιχειρήσεις», αποκλείοντας τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις του χώρου, ενώ αυτός που θα πληρώσει θα είναι ο λαός.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται, επίσης, διάταξη με την οποία εμφανίζεται να δίνεται η περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία «Lafarge», με στόχο, όπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, κυρίως την ενσωμάτωση των εργαζομένων της περιοχής, για να περάσει η παράδοση του λιμανιού στα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ