Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή συνέχεια με μέτρα «ισοδύναμης» απόδοσης...

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων δρομολογεί η συγκυβέρνηση, με πρόσχημα την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 9 Νοέμβρη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της εκταμίευσης δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξεύρεση και η εφαρμογή των «ισοδύναμων μέτρων» εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες σε χτεσινή συνεδρίαση υπουργών, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στην αντιλαϊκή ατζέντα, βρίσκονται και τα θέματα της διήμερης επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα. Ο Π. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, συνδέοντας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την εφαρμογή των επόμενων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι την πρόταση να αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο τα ποσά που θα «περισσέψουν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, είχαν προϋπολογισθεί σε 25 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για την «αξιοποίησή» τους ως «κεφαλαιακό απόθεμα ανάπτυξης», στην πραγματικότητα ως εργαλείο διοχέτευσης φτηνής ρευστότητας σε ισχυρές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Bloomberg» επισημαίνει τις προτεραιότητες του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτές αφορούν:

-- Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση.

-- Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

-- Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

-- Την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους. «Για να προχωρήσουμε», δηλώνει, «θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή».

Επικοινωνία Τσίπρα - Νταβούτογλου

Στο μεταξύ, παράλληλα με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου με την πλευρά της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με την Τουρκία, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός του στις προχτεσινές εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας «επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή», ενώ στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και το Προσφυγικό.

Οπως ανακοίνωσε, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε στον Α. Νταβούτογλου την αποδοχή της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία και, όπως σημειώνεται, «ήδη υπάρχει διερεύνηση των ημερομηνιών για το ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ