Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στην Αθήνα την άλλη βδομάδα για Ενέργεια, μπίζνες, αναδιαρθρώσεις

Για 13 - 14 Νοέμβρη φαίνεται να «κλειδώνει» η επίσκεψη Κέρι. Χαρακτηριστικά είναι και τα... δρομολόγια Κέρι και Τσίπρα μετά την Αθήνα

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι πριν περίπου ένα μήνα στις ΗΠΑ
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι πριν περίπου ένα μήνα στις ΗΠΑ
Για τις 13 και 14 Νοέμβρη φέρεται να «κλειδώνει» η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Η πραγματοποίηση της εν λόγω επίσκεψης, κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2015, είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει συγκεκριμενοποιηθεί τότε η ημερομηνία.

Στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για να συζητήσουν τόσο τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και την πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει το λαό ακόμα πιο βαθιά σε αυτούς, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, όσο και την επιτάχυνση στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για να διευκολυνθούν η προσέλκυση επενδυτών και οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Τζ. Κέρι, αμέσως μετά τις επαφές του στην Αθήνα, αναχωρεί για τη Λευκωσία, και από εκεί μεταβαίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου στις 15 και 16 του μήνα συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής του G20. Η επίσκεψη του Αμερικανού παράγοντα στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία γίνεται στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και των πιο συγκεκριμένων πιέσεων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων όλων των πλευρών, ώστε οι αστικές τάξεις των τριών κρατών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στις «εκκρεμότητές» τους (π.χ. με το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν που προωθείται για την «επίλυση» του Κυπριακού), για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με άξονες Ενέργεια, δίκτυα, τουρισμό κ.ά.

Για τη στάση του στην Αθήνα, ο Κέρι φέρεται να είχε «κρατήσει σημειώσεις» στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επιπλέον, στις 22/10 βρέθηκε στην Αθήνα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, προκειμένου με τις διαδοχικές συναντήσεις της με τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να προετοιμάσει το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Το «ψητό» των διαβουλεύσεων

Θυμίζουμε ότι η Β. Νούλαντ έλεγε τότε, μετά τις συναντήσεις της με Τσίπρα και Κοτζιά: «Είχα διαβουλεύσεις με έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα (...) Τα θέματα που συζητήσαμε με την κυβέρνηση ήταν, προφανώς, σχετικά με την πρόοδο και τις προσπάθειες που κάνει τώρα η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές. Επίσης, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και (σ.σ. συζήτησαν) πώς να προσελκύσουμε περισσότερες από αυτές».

Επίσης, η Νούλαντ σημείωνε: «Μιλήσαμε για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP (σ.σ.: αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου που προκρίνουν οι ΗΠΑ), το κίνητρο για το οποίο μιλάμε, να πηγαίνει από εκεί (σ.σ.: τη Β. Ελλάδα) μέχρι τη Βουλγαρία». «Και προφανώς», πρόσθεσε, «μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ολες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί».

Είχε εκφράσει την ευχαρίστησή της για την ψήφιση των μνημονιακών πολυνομοσχεδίων από τη Βουλή, καθώς και για το ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το χρέος. Και εμείς έχουμε αποτελέσει τον εταίρο της Ελλάδας καθ' όλη αυτή τη διαδικασία, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ισχυρός εταίρος».

Παραπέρα, ερωτώμενη τότε για το περιεχόμενο της αναμενόμενης επίσκεψης (περί τα μέσα Νοέμβρη) του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, είπε: «Οταν έρθει θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτή τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζίσε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία,κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».

Αντίστοιχα, και οι τωρινές πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταφέρει την «ισχυρή στήριξη» των ΗΠΑ στον τομέα των «επενδύσεων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Παγκόσμια Τράπεζα προσανατολίζεται στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και ακολουθούν ταξίδια Τσίπρα σε Τουρκία και Ισραήλ

Σημειωτέον, αμέσως μετά τα διαβούλια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Τουρκία (η ημερομηνία είναι ακόμη ανοιχτή), όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου. Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το Προσφυγικό.

Εντός Νοεμβρίου προγραμματίζεται και η επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, αλλά και με τον Πρόεδρο, Ρ. Ρίβλιν, ενώ θα μεταβεί και στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ