Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στην τελική ευθεία τα επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα»

«Χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση για την υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων έως το τέλος του έτους, έδωσε ο Π. Μοσκοβισί

«Ενθουσιασμένος» από «τις μεταρρυθμίσεις του Αυγούστου» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας κι αυτός την ικανότητα της κυβέρνησης στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

«Ενθουσιασμένος» από «τις μεταρρυθμίσεις του Αυγούστου» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας κι αυτός την ικανότητα της κυβέρνησης στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης
Η άμεση εφαρμογή των συμπληρωματικών προαπαιτούμενων μέτρων, μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την προετοιμασία της επόμενης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων, ήταν στην ατζέντα των διήμερων επαφών του Επίτροπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ολοκληρώθηκαν χτες στην Αθήνα.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας, ολοκληρώνονται οι «δύσκολες αποφάσεις» που αφορούν στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η εφαρμογή των περιβόητων «ισοδύναμων» μέτρων, ίσης αντιλαϊκής απόδοσης, ενόψει του «πολύ σημαντικού» Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας. Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί, στρώνοντας το χαλί στις επικείμενες αποφάσεις της συγκυβέρνησης, πέρα από το να χαρακτηρίσει το Νοέμβρη ως «μήνα μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού» (βλ. ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα), πήγε παραπέρα, συνδέοντας τις εκταμιεύεις για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων ως το τέλος του έτους. Μάλιστα, δεν άφησε περιθώρια «χαλάρωσης» με αφορμή το Προσφυγικό, υπενθυμίζοντας τους κανονισμούς της ΕΕ, ειδικότερα το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και το μνημόνιο που ισχύει στην Ελλάδα.

«Καμιά χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παράθεσε, ο Π. Μοσκοβισί εστίασε στα παρακάτω:

-- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόνισε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, να διατηρηθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης - πληρωμής. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σ' ένα συμβιβασμό».

Ουσιαστικά, ομολογείται ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβαραθρωθούν στα όρια της επίσημης φτώχειας, ενώ η θηλιά των πλειστηριασμών θα σφίξει ακόμη περισσότερο, εντείνοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές στα λαϊκά νοικοκυριά στο όνομα της... «κουλτούρας πληρωμής»!

-- Σχετικά με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σημείωσε: «Εξετάζουμε τις εκκρεμότητες και ελπίζω ότι θα βρούμε συμβιβαστική λύση. Στόχος είναι πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας να υπάρχει ήδη συμφωνία ώστε οι υπουργοί, με την έκθεση των θεσμών ανά χείρας, να προχωρήσουν σε μια θετική απόφαση για την Ελλάδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τις αμέσως επόμενες μέρες, η συγκυβέρνηση προχωρά σε ανακοινώσεις σχετικά με την ανάληψη «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων σε «αντιστάθμισμα» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ... «ακατέβατα». Παράλληλα, αναμένεται η υπουργική απόφαση σχετικά με τα «κριτήρια» καρατόμησης του επιδόματος θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, με το συνολικό «μαχαίρι» να φτάνει το 50% (105 εκατ. ευρώ φέτος από 210 εκατ. πέρυσι).

-- Το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επίσης μέσα στο Νοέμβρη, που ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε ως «μήνα μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού». Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση και τις όποιες αποφάσεις στο Γιούρογκρουπ.

-- Αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ότι είναι στοιχείο - κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει ειδική «τεχνογνωσία» και ρόλο για ζητήματα του κεφαλαίου, όπως αυτά του Ασφαλιστικού και των συντάξεων.

-- Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην προσπάθειά του να δώσει άλλοθι στη συγκυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι για τη διάθεση ποσού ύψους 10 δισ. ευρώ, που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες, πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικά μέτρα, ειδικότερα για τη βελτίωση της δομής του τραπεζικού συστήματος, η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και επιπλέον να «υπάρχει και ένας προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα»...

Και βέβαια, εστίασε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015, που αποτελεί τον ορίζοντα για την ανάπτυξη και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων αυτής της φάσης.

-- Σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης εξαιτίας της «δημοσιονομικής επιβάρυνσης» από το Προσφυγικό, «υπενθύμισε» ότι η Κομισιόν έχει κανόνες, ενώ στην Ελλάδα ισχύει το μνημόνιο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τίποτα δεν μπορεί να χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες δημοσιονομικής χαλάρωσης μόνο κάτω από «εξαιρετικές συνθήκες», τις οποίες η Κομισιόν θα εξετάσει με βάση την ειδική μεταχείριση πραγματικών δαπανών με αριθμούς και στοιχεία.

-- Επιβραβεύοντας τη «δεύτερη φορά Αριστερά», ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τις «μεταρρυθμίσεις του Αυγούστου», λέγοντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ζήτησε να διατηρηθεί ο ρυθμός μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσουμε ένα... success story.

-- Τέλος, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία θα επέλθει στο β' εξάμηνο του 2016, παραπέμποντας στις προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώνονται σήμερα. Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, επανέλαβε ότι θα συζητηθεί «όταν έρθει η ώρα, με φιλοδοξία, πραγματισμό και με τρόπο πολιτικά αποδεκτό».

Προς συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

«Ελπίζω ότι ως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου», δήλωσε στο μεταξύ υψηλόβαθμο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημαντικότερα από τα τρέχοντα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ