Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ολομέλεια μεταφέρθηκε η συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις Φίλη

Η υπόθεση των δηλώσεων Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων μεταφέρθηκε χτες και στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το θέμα ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος, παίρνοντας το λόγο, εμφάνισε την οργάνωσή του ως τιμητή της γενοκτονίας των Ποντίων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σ. Φάμελος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, ανέφερε ότι ακούστηκε στη Βουλή «λόγος μίσους, ρατσισμού και αντιδημοκρατικής παραβίασης ακόμα και της έννοιας του Συντάγματος». Από τη ΝΔ, ο Κ. Σκρέκας ζήτησε να υπάρξει καταδίκη από την κυβέρνηση σε βάρος του Ν. Φίλη και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Α. Λοβέρδος, ζήτησε ο υπουργός Παιδείας να «αποδοκιμαστεί και με ψηφοφορία» στη Βουλή.

Παρέμβαση σε αυτό το σκηνικό, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, έκανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, τα παιδιά των ναζιστών, οι ιδεολογικοί απόγονοι της ναζιστικής θεωρίας που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των δράσεων και των κινήσεων γενοκτονίας, σήμερα να γίνονται τιμητές της γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτό αποτελεί πρόκληση και αισθήματα ανατριχίλας. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα».

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, όπως σημείωσε, το ΚΚΕ, στη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή, «είχε τοποθετηθεί τότε θετικά και είχε στηρίξει την πρόταση αυτή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Ομως, στις σημερινές συνθήκες, όταν ξεδιπλώνεται μία ατελείωτη αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος του λαού, τα παιχνίδια της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που επί της ουσίας, στις στρατηγικές επιλογές, έχουν ψηφίσει τα ίδια, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό. Στο κάτω - κάτω της γραφής, το αστικό κράτος εκείνης της εποχής αποκαλούσε τους Πόντιους "τουρκόσπορους" και τους πετούσε στα έλη για να επιβιώσουν». Πρόσθεσε πως: «Είναι καθαρή η προσπάθεια η οποία γίνεται. Εμείς θα επιμείνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία να αναδεικνύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική της, αλλά και τη συμπαράσταση που έχει από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ