Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με «οδικό χάρτη» τα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου

...και με «σκεπτικό» την «κοινωνική συνοχή» που θα επιτρέψει την υλοποίησή τους

Η «επιστροφή στη σταθερότητα» για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν αφορά την κατρακύλα των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η «επιστροφή στη σταθερότητα» για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν αφορά την κατρακύλα των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου
Για την προσήλωση της κυβέρνησης στον «οδικό χάρτη», που συνίσταται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αξιολόγηση από ΕΕ και ΔΝΤ για την εφαρμογή του μνημονίου και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real fm». Ταυτόχρονα με αυτά τα μείζονα για το κεφάλαιο ζητήματα, η κυβέρνηση «τρέχει» όλες τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, έχοντας πλέον αφήσει στην άκρη τα προσχήματα καλλιέργειας αυταπατών με τα «ισοδύναμα».

«Βεβαίως, όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σ' αυτήν ακριβώς τη διαπραγματευτική προσπάθεια στην οποία αναφερθήκατε και στον "οδικό χάρτη" ο οποίος έχει καθορισθεί από την κυβέρνηση και είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η αξιολόγηση και τελικά η συζήτηση για το χρέος (...) ώστε από την 1η του έτους να επιστρέψει η σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «ανοιχτά ζητήματα» στα παζάρια με το κουαρτέτο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενέταξε σε αυτά τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με «σκεπτικό» βέβαια όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την περιβόητη «κοινωνική συνοχή».

«Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, οι δικές του δηλώσεις, όπως και του κ. Ολάντ πριν λίγες ημέρες, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα όριο στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και της πρώτης κατοικίας, το οποίο βεβαίως πρέπει να έχει ως σκεπτικό την κοινωνική συνοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «σκεπτικό» της συγκυβέρνησης είναι να δοθεί ένα «τράτο» σε κάνα - δυο ζητήματα, που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση, πετυχαίνοντας όμως ταυτόχρονα τη χειραγώγηση του λαού.

Πρόσθεσε πως αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα ζητήματα έως τη Δευτέρα, εντούτοις «για το θέμα των "κόκκινων" δανείων, της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη διαπραγμάτευση σε όλα τα δυνατά επίπεδα, αν δεν υπάρξει τεχνική λύση, θα επιδιώξουμε πολιτική λύση. Και εκεί θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις όσο διάστημα και αν χρειαστεί». Προϊδέασε, δηλαδή, για την επιμονή της κυβέρνησης να πετύχει μια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με βάση τα συμφέροντα των τραπεζών (οι οποίες σε αυτήν τη φάση έχουν συμφέρον από άλλες αντιλαϊκές μορφές διαχείρισης του θέματος αντί για μαζικούς πλειστηριασμούς), η οποία βέβαια θα καμουφλάρεται με ατέρμονο εμπαιγμό σε βάρος του λαού...

Η Ο. Γεροβασίλη διαχώρισε, τέλος, τη θέση της κυβέρνησης απ' αυτή του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, δηλώνοντας ότι «η γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί από τα θεσμικά όργανα του κράτους» και ότι η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Χαρακτήρισε προσωπική την άποψη του Ν. Φίλη και υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να διατυπώνει την προσωπική του προσέγγιση.

Η δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε το «μάζεμα» που επιχειρούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στην περιβόητη απάτη των «ισοδύναμων» που οι ίδιοι καλλιεργούσαν προηγουμένως. «Το να βρεθούν τα ισοδύναμα», ανέφερε, «είναι δουλειά του οικονομικού επιτελείου, δεν έχει νόημα μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια να κάνουμε μια συζήτηση, να βρεθεί το τάδε, να κάνουμε προτάσεις για ισοδύναμα (...) Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Αυτό που έχει τονίσει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που τονίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα που δεν θα δημιουργούν παραπάνω προβλήματα, αντίθετα θα λύνουν προβλήματα».

Πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η κυβέρνηση την «αριστερή της πολιτική» την «δικαιολογεί στην πράξη», φέρνοντας ως παράδειγμα όχι βεβαίως την πολιτική που υλοποιεί και γονατίζει το λαό, αλλά το ότι «δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες που διεκδικούν ως εχθρούς, αλλά τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους που διεκδικούν δικαιώματα, όταν δεν αντιμετωπίζει το κράτος ως μαγαζί της, αλλά το αντιμετωπίζει ως κάτι το οποίο πρέπει να μεταρρυθμιστεί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ