Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες... »

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι (1918 - 1935) στο πλαίσιο της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Διημερίδας για το εργατικό κίνημα, με τίτλο «Ενας δεν είμαι, μα χιλιάδες...», περιλαμβάνει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του μεσοπολέμου (1918 - 1935). Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ (Κόκκινα Τραγούδια, 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου (Επαναστατικά Τραγούδια, 1928) και του «Ριζοσπάστη» (Κόκκινο Ημερολόγιο, 1935).

Οι εκδόσεις αυτές μαρτυρούν ότι από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο φως της νικηφόρας Οχτωβριανής Επανάστασης, το ΚΚΕ αγκαλιάζει και ενθαρρύνει την τέχνη που συμβάλλει στην εργατική - επαναστατική πάλη, ως απαραίτητο κι αναπόσπαστο όπλο στη δράση του.

Οι στίχοι μεγάλου μέρους των ποιημάτων και τραγουδιών έχουν γραφεί από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι πρόδρομοι σοσιαλιστές συγγραφείς Κώστας Χατζόπουλος και Ρήγας Γκόλφης, αλλά και ο «νεανικός» Γιάννης Ρίτσος, που υπογράφει με το ψευδώνυμό του εκείνα τα χρόνια Γ. Σοστίρ. Οι συνθέτες των παλιών τραγουδιών που θα αναδειχθούν δυστυχώς παραμένουν ανώνυμοι.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστούν και άγνωστοι στίχοι της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και του τραγουδιού «Ανεμοι, θύελλες» (Βαρσαβιάνκα), ενώ συμπληρωματικά θα ακουστούν ορισμένα τραγούδια νεότερων συνθετών, όλα σε ποίηση του μεσοπολέμου.

Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής εποχής που άνοιξε η είσοδος του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οχτωβριανή Επανάσταση, το «ξύπνημα» των προλετάριων και οι αγώνες τους, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.ά. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης για να διαχωριστεί από την αστική διεκδικώντας την εξουσία της.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσουν ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.

Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ