Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλλεπάλληλες δίκες σε Καβάλα, Θάσο και Ικαρία

Στα δικαστήρια της Θάσου βρέθηκαν χτες 21 ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος τους από τους εφοπλιστές.

Χτες ήταν να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2/4/2014, 19-20/3/2012 και 11/4/2012. Η δίκη για την απεργία στις 11/4/2012 έγινε και οι ναυτεργάτες αθωώθηκαν, καθώς κατέρρευσε το κατηγορητήριο. Η δίκη για την απεργία στις 19-20/3/2012 αναβλήθηκε λόγω απουσίας των λιμενικών μαρτύρων κατηγορίας και η δίκη για την απεργία στις 2/4/2014 αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Οι δύο δίκες αναβλήθηκαν για να γίνουν στις 24 Οκτώβρη του 2016.

Εξάλλου, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη εκδικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας η έφεση των 20 εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, που πρωτόδικα (23/6/2014) καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, γιατί «τόλμησαν» να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11/3/2010.

Θυμίζουμε ότι το αιτιολογικό της πρωτόδικης απόφασης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς θεωρούσε ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού όπου πραγματοποιούταν απεργιακή συγκέντρωση, είχε «επιθετικό χαρακτήρα» και αποτελούσε παράνομη πράξη. Δηλαδή, ποινικοποιεί τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες οργανώνεται την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χτες δίκες 17 συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών στην Ικαρία, λόγω της συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων στην απεργία που είχε προκηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος Νομού Σάμου. Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στον Αγιο Κήρυκο έκαναν εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις διώξεις. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

Η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, καθώς επίσης και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας να συμμετέχει σε αυτή, αναστέλλοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Οι νέες ημερομηνίες που ορίστηκαν από το δικαστήριο είναι οι εξής: Στις 27/6/2016 θα εκδικαστεί η υπόθεση που αφορά τις κινητοποιήσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών. Στις 26/9/2016 θα εκδικαστεί η δίωξη των απολυμένων εργαζομένων του Γηροκομείου Ικαρίας. Στις 27/4/2017 θα βρεθούν στο εδώλιο οι εργαζόμενοι που κατηγορούνται για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΔΟΥ του νησιού, καθώς και για την αναγραφή συνθήματος σε τοιχίο του Ευδήλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ