Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Απεργία με πολλούς «αστερίσκους» αποφάσισε η πλειοψηφία

Στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου δεν έθεσε καν σε ψηφοφορία την πρόταση της ΔΑΣ

«Μπορεί να μην έχετε εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία, αλλά πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στη δύναμή σας και στο σωματείο σας. Γιατί το σωματείο είναι όλων των εργαζομένων». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, την Κυριακή το πρωί.

Η συνέλευση έγινε σε κλίμα διάχυτης ανησυχίας των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις 8% στους μισθούς τους, το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις και τις «εθελούσιες» αποχωρήσεις. Την ανησυχία τους επιτείνει η στάση του επιχειρησιακού σωματείου, που δεν έχει πάρει καμιά πρωτοβουλία για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ πρότειναν στη Γενική Συνέλευση την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας το Σάββατο 28 Νοέμβρη, πανελλαδικά, για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Επιπλέον, πρότειναν να γίνει κινητοποίηση στα μέσα της βδομάδας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή στηρίχτηκε από μια σειρά εργαζόμενους που πήραν το λόγο, το προεδρείο δεν την έθεσε καν σε ψηφοφορία!

Η πρόταση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, η μόνη δηλαδή που μπήκε σε ψηφοφορία, έκανε λόγο για απεργία την Τρίτη 1 Δεκέμβρη. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Θωμάς Χόρτης, φρόντισε να βάλει «αστερίσκους», αποφασίζοντας απεργία μόνο για ορισμένα από τα παραρτήματα του σωματείου, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου αντί να θέσει στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης την επίθεση της εργοδοσίας και την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στα ζητήματα που «καίνε» χιλιάδες εργαζόμενους, αναλώθηκε στην επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό και τα κλαδικά σωματεία.

Οι προθέσεις της έγιναν σαφείς από νωρίς. Πριν ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση, προσπάθησε να απαγορεύσει στους προέδρους των κλαδικών σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά να την παρακολουθήσουν, επιστρατεύοντας εκτός από μέλη της διοίκησης και το προσωπικό ασφαλείας του ξενοδοχείου όπου θα γινόταν η συνέλευση! Απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που υπερασπίστηκαν τα σωματεία τους και επέβαλαν την παρουσία τους στην αίθουσα.

Στη συνέχεια, το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε εκπρόσωπο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ακόμα και στους εργαζόμενους που πήραν το λόγο δεν επιφύλαξε καλύτερη αντιμετώπιση, αφού διέκοπτε συνεχώς τις ομιλίες τους. Οσο για τα ερωτήματα που τέθηκαν από εργαζόμενους που ζητούσαν να πληροφορηθούν πόσα καταστήματα κλείνουν, τι γίνεται με τις απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις, έμειναν χωρίς απάντηση.

Οργάνωση σε κάθε κατάστημα και αποθήκη

Για το κλίμα των εκβιασμών και των πιέσεων κάτω από το οποίο ορισμένοι έχουν υπογράψει την ατομική σύμβαση έκανε λόγο ένας εργαζόμενος. «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι επειδή υπέγραψε την ατομική σύμβαση έχει εξασφαλιστεί», τόνισε. Στις συνθήκες εντατικοποίησης στάθηκε άλλος εργαζόμενος, καθώς το κατάστημα που δουλεύει, λειτουργεί με τρία άτομα προσωπικό σε κάθε βάρδια, με αποτέλεσμα «να τους βγαίνει καθημερινά το λάδι».

Από το βήμα της συνέλευσης, ο Αχμέτ Μουσταφά, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης: «Πρέπει να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να συντονίσουμε τη δράση μας ανά κατάστημα, να χτίσουμε την ενότητά μας σε κάθε κατάστημα, με σκληρό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, που μας θέλει διαιρεμένους και απομονωμένους».

Οπως κατήγγειλε, το προεδρείο του σωματείου γνώριζε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, με την οποία είχε συναντήσεις τον περασμένο Ιούνη και Ιούλη. Παρ' όλα αυτά, δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην επίθεση. Κάλεσε σε οργάνωση τους εργαζόμενους σε κάθε αποθήκη και κατάστημα και υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να μπαίνουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, με μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και το συμβιβασμό.

  • Την Κυριακή, μέσα από μαζική έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο στα καταστήματα του «Μαρινόπουλου» και απεργία την 1η Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ