Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πλήρης η αξιοποίηση του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα έγινε μια πρώτης τάξεως αφορμή ώστε η γαλλική κυβέρνηση να «επιδείξει» τα νέα «μέτρα ασφάλειας» που εφαρμόζει στο πλαίσιο του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη.

Ενδεικτικές των διαστάσεων που αποκτά ο «αντιτρομοκρατικός» αγώνας στο εσωτερικό της Γαλλίας αλλά και πολλών ακόμα χωρών, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, για το είδος των «παρεμβάσεων» των αρχών ενόψει της Διάσκεψης. Οπως εξήγησε, υπήρξαν «ακτιβιστές» που τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό «επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν θα σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Καζνέβ διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού».

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται στο όνομα της «υπεράσπισής» του. Από τις δυνάμεις καταστολής έγιναν πάνω από 200 προσαγωγές, οι περισσότερες των οποίων μετατράπηκαν και σε προφυλακίσεις, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να μιλά για «σκανδαλώδη επεισόδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ