Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμείωτη η ένταση ενώ το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά

Συνάντηση Νταβούτογλου - Στόλτενμπεργκ

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Στο κόκκινο» παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16», την περασμένη βδομάδα, ήταν ενδεικτική των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό ανατροφοδοτεί ήδη και τις διεργασίες για την «επέμβαση» στη Συρία (ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, εξέφρασε «λύπη» στη χτεσινή συνάντησή του με τον Πούτιν).

Χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες ότι «όλοι οι σύμμαχοι (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και τον εναέριο χώρο της». Κατά τ' άλλα, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό «να μείνουμε ήρεμοι και να μειώσουμε τις εντάσεις», σημειώνοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν «πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσουμε τους διεθνείς μηχανισμούς οικοδόμησης σταθερότητας, διαφάνειας και προβλεψιμότητας με τη Ρωσία». Ακόμα, κάλεσε τη Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη Συρία και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά τις «ανανεωμένες διεθνείς προσπάθειες εξεύρεσης γνήσιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία». Από τη μεριά του, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να ζητά να απολογηθούμε γιατί «κάναμε τη δουλειά μας», συμπληρώνοντας ότι η κατάρριψη ήταν «αμυντική πράξη» και «πράξη αξιοπρέπειας».

Στην Αγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία συστήνοντας στους Τούρκους να αναβάλουν όλα τα «μη επείγοντα ταξίδια» τους στη Ρωσία, ενώ ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας σε οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η Ρωσία, διαμήνυσε ότι «όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία, τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τη Ρωσία».

Στη Μόσχα, αναφερόμενος στα «σενάρια» για πιθανή συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία τέτοια συνάντηση». Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων που - όπως αναφέρεται - «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών». Σε αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση ή ο περιορισμός «των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας», η απαγόρευση πρόσληψης Τούρκων εργαζομένων, η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα). Ακόμα, συστήνεται η λήψη μέτρων για «την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας», τα τουριστικά πρακτορεία «να αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα» που περιλαμβάνουν επισκέψεις στην Τουρκία. Οπως εξήγησε ο Πεσκόφ, «οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο».

Στο μεταξύ, την Κυριακή η Τουρκία παρέδωσε σε Ρώσους διπλωμάτες τη σορό του Ολεγκ Πεσκόφ, ενός από τους δύο Ρώσους πιλότους του βομβαρδιστικού «Su-24» που κατέρριψαν τουρκικά μαχητικά, και σκοτώθηκε από ενόπλους σε συριακά εδάφη όπου δρουν οι τζιχαντιστές Τουρκομάνοι, που έχουν τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Πεσκόφ τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο του ήρωα της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ