Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά το PP

Ο ηγέτης του PSOE καλεί σε συζήτηση με «κοινό πρόγραμμα» απέναντι στο PP

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με το σημερινό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι να προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να συγκεντρώνει πλειοψηφία, «άνοιξε» επίσημα η προεκλογική περίοδος στην Ισπανία, όπου στις 20 Δεκέμβρη θα γίνουν βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των 350 νέων μελών του Κοινοβουλίου.

Σε δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), το PP συγκέντρωσε το 28,6% των ψήφων (128 έδρες), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PSOE 20,8% (89 έδρες), το κεντροδεξιό «Ciudadanos» («Πολίτες», που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το δικό μας Ποτάμι) 19% (66 έδρες) και το «αριστερό» «Podemos» 15,7% (49 έδρες). Τον Οκτώβρη οι «Ciudadanos» εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν 14,7%.

Η ίδρυση κομμάτων όπως τα «Ciudadanos» και «Podemos» εντάσσεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού που, υπό την επίδραση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, εντείνεται και στην Ισπανία, καθώς η ντόπια αστική τάξη αναζητά τους καταλληλότερους πολιτικούς σχηματισμούς, που αφενός θα συνεχίσουν τις απαιτούμενες για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της μεταρρυθμίσεις, αφετέρου θα εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση, θα εμποδίσουν την ανάπτυξη ταξικά προσανατολισμένου και χειραφετημένου εργατικού κινήματος.

Χτες, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού PSOE, Πέδρο Σάντσεζ, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που το κόμμα του βγει πρώτο, «θα υπάρξει πολιτική αλλαγή και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με τις άλλες δυνάμεις με ένα κοινό πρόγραμμα, είτε με τους "Ciudadanos", είτε με του "Podemos", είτε με την Ενωμένη Αριστερά, είτε με το (εθνικιστικό) PNV».

Αρκετοί θεωρούν ότι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η επιλογή στην οποία θα καταλήξουν οι αναποφάσιστοι, που σήμερα εμφανίζονται να ξεπερνούν το 40% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ