Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε μια περίοδο που εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων φτάνουν συνεχώς στο νησί, εκφράζοντας το «ενδιαφέρον» τους για τη «λύση» του Κυπριακού. Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν «κατά τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο το διάλογο».

Θυμίζουμε ότι προχτές έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι (ενώ την ίδια μέρα ολοκληρωνόταν η επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Λαβρόφ). Στις λιγοστές ώρες που έμεινε στην Κύπρο, ο Κέρι επισήμανε ότι η «λύση» του Κυπριακού θα φέρει ξένες επενδύσεις στην περιοχή και θα αναδείξει την Κύπρο σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο. «Πρέπει να σεβαστούμε το παρελθόν, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, να μην είμαστε φυλακισμένοι του παρελθόντος» ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας στην πραγματικότητα τον κυπριακό λαό να στοιχηθεί πίσω από τις σύγχρονες στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών.

Στην Κύπρο βρέθηκε για λίγο χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο, αφού πρώτα είχε επιθεωρήσει τις δυνάμεις που επεμβαίνουν στη Συρία από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».

Στην επιχείρηση επικίνδυνου εγκλωβισμού του κυπριακού λαού πρωτοστατεί και η κυπριακή κυβέρνηση. Χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι «καμία ανάμειξη ξένου παράγοντα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες γίνονται από τους δύο ηγέτες, προχωρούν σιγά - σιγά οι δύο ηγέτες, αλλά με στόχο την πρόοδο, η οποία πράγματι παράγεται και θα είναι κυπριακής προέλευσης και παραγωγής η οποιαδήποτε λύση θα προέλθει. Η λύση δε θα είναι από έξω, δε θα είναι δοτή».

Στο μεταξύ, καθημερινά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η όποια «λύση» του Κυπριακού προκύψει, θα είναι ενταγμένη σε ευρύτερες διεργασίες και συμβιβασμούς που «ψήνονται» στη Μέση Ανατολή και με την «προσέγγιση» Τουρκίας - ΕΕ να αποκτά τη δική της βαρύνουσα σημασία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκοκυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι στην επίσκεψη που έκανε στις αρχές της βδομάδας στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από τη «διοίκηση» Ακιντζί την παραχώρηση «υπηκοότητας» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για 26.500 Τούρκους εποίκους. Τα ίδια ρεπορτάζ εμφανίζουν την ηγεσία του ψευδοκράτους να αρνήθηκε, στοιχείο που πολλοί έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν απατηλές προσδοκίες περί διάστασης απόψεων μεταξύ ενός «μετριοπαθούς Ακιντζί» και ενός «σκληροπυρηνικού» τουρκικού καθεστώτος. Τέτοιες προσεγγίσεις αναζωπυρώνονται συχνά - πυκνά στον κυπριακό Τύπο και άλλα αστικά επιτελεία, ανάλογα με το πώς κάθε φορά εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι λαϊκές αυταπάτες και θα στοιχηθούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πίσω από τις επιδιώξεις της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ