Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗ ΝΔ
Στην τελική ευθεία με κόντρες και «χοντρό» παρασκήνιο

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, 20 Δεκέμβρη, μπαίνουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, με τις παρασκηνιακές κόντρες να συνεχίζονται και να οξύνονται. Τα επιτελεία των «μνηστήρων» έχουν πάρει φωτιά, ενώ επιχειρηματικοί κύκλοι που στηρίζουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα, που στο επίκεντρο έχουν: Τη δημιουργία ενός νέου κενροδεξιού πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, ο οποίος θα παίζει ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Είτε ως κυβερνητική εναλλακτική είτε ως στήριξη στην κυβέρνηση... Ετσι, όσα συμβαίνουν αντανακλούν τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου, τα οποία σαφώς ενδιαφέρονται γι' αυτές τις εξελίξεις, που γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το παραδέχονται και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, αφού την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή δημοσκοπήσεις ή τη φημολογία ότι κάποιοι αποχωρούν από την κούρσα, έγιναν δηλώσεις που ενέπλεκαν ευθέως επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απόδειξη της κορύφωσης των διεργασιών ήταν μία εξέλιξη την περασμένη Παρασκευή, όταν κύκλοι που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή έλεγαν με αφορμή «διαρροές» ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη πως: «Είναι απολύτως σταθερή η εμπιστοσύνη του Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπο του Ευ. Μεϊμαράκη. Ο Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο Μεϊμαράκης είναι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα». Επιπλέον, την ίδια μέρα στη Βουλή, συναντήθηκαν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε τελευταία του συνέντευξη, δήλωσε πως «είναι αρκετά πιθανό να κριθεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ από τον πρώτο γύρο. (...) Στις εκλογές θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή (...) διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο στη χώρα να προκύψει μια ισχυρή αντιπολίτευση και αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος, γιατί βλέπει αυτή την καταστροφική πορεία που μας οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Από την πλευρά του ο Ευ. Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί εκ νέου να υπάρξουν προβλήματα. «Εχουμε μια τεχνική διαδικασία για την οποία δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί. Εδώ το taxis πέφτει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Alpha, ενώ είπε ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ είναι η μόνη που γίνεται χωρίς εκλογικούς καταλόγους. Ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή των εκλογών, σημείωσε ότι «βεβαίως και καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά δύο ημέρες πριν τις εκλογές», τόνισε όμως ότι όλοι οι υποψήφιοι λάμβαναν ενημέρωση ότι σύντομα θα λειτουργούσε το σύστημα.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στους υποψήφιους - και όχι μόνο - το ενδεχόμενο της διάσπασης. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι σχεδιασμοί της επόμενης μέρας παίρνουν υπόψη τους ακριβώς αυτό. Οπως επίσης και το ότι η ενδεχόμενη διάσπαση έχει συνυπολογίσει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου...

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μέσα στη βδομάδα, με άρθρο του σε ιστοσελίδα. Ενδιαφέρον έχει μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ, σύμφωνα με την οποία: «Η αναφορά του κ. Σαμαρά (ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ανακόπηκαν μόνο προσωρινά), αλλά και η συχνή επίκληση του όρου φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο του στην ιστοσελίδα liberal.gr που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, αναζωπύρωσε εκ νέου τη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για τα μελλοντικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού, αλλά κυρίως αφήνει το πολιτικό της αποτύπωμα στην εν εξελίξει εσωκομματική αναμέτρηση». Και σε άλλο σημείο υπάρχει η αναφορά ότι οι 4 υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα «(...) εν μέσω συζητήσεων σε διάφορα πολιτικά γραφεία για το ενδεχόμενο μελλοντικής επιστροφής του κ. Σαμαρά, στα πρότυπα του Νικολά Σαρκοζί με το κόμμα των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων, αν και ο ίδιος διαψεύδει ότι θέλει να ηγηθεί νέου κόμματος...».


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ