Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το κυνήγι του κέρδους και οι... παράπλευρες απώλειες

Η εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό δεν έχει όρια. Ο,τι μπορεί να προσφέρει κέρδος αξιοποιείται. Και μπροστά στο κέρδος των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών, δεν υπολογίζεται τίποτα, ούτε ακόμα και η σωματική ακεραιότητα αυτών που αποτελούν την «καταναλωτική μάζα».

Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το περιστατικό που συνέβη σε αγώνα του ΝΒΑ, ενός από τα πλέον εμπορικά αθλητικά προϊόντα στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Στον αγώνα λοιπόν των Κλίβελαντ Κάβαλιερς με τους Οκλαχόμα Θάντερ, ο Λεμπρόν Τζέιμς, στην προσπάθειά του να σώσει μια χαμένη μπαλιά, έπεσε πάνω σε μια νεαρή κοπέλα που καθόταν ακριβώς δίπλα στη γραμμή, με αποτέλεσμα να την στείλει στο νοσοκομείο (με φορείο και κολάρο), όπου ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπέστη κάποια σοβαρή ζημιά από την πτώση επάνω της του ύψους 2,03 μ. και ιδιαίτερα ογκώδους και γυμνασμένου παίκτη. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό αφού έχουν υπάρξει αρκετά στο παρελθόν.

Το να βρίσκονται οι θεατές σε απόσταση αναπνοής - ουσιαστικά επικίνδυνη - είναι μια συνηθισμένη και ιδιαίτερα κερδοφόρα τακτική, που εφαρμόζεται στο ΝΒΑ και αλλού, αφού όσο πιο κοντά, τόσο ανεβαίνει και το κόστος των εισιτηρίων, που σε συγκεκριμένους αγώνες (πλέι οφ, τελικοί) φτάνουν να κοστίζουν έως και το τριπλάσιο από ένα κανονικό εισιτήριο.

Αντίστοιχης επικινδυνότητας είναι και τα περιστατικά με καμεραμάν που καλύπτουν τον αγώνα και βρίσκονται ακριβώς κάτω από το καλάθι, αφού το άθλημα - εμπόρευμα απαιτεί και τα αντίστοιχα πλάνα που θα πωληθούν με το ανάλογο κόστος ως υποπροϊόν των γενικότερων τηλεοπτικών δικαιωμάτων (π.χ. θεαματικότερες φάσεις, Τοπ-10 καρφωμάτων, κοψιμάτων κ.τ.λ.). Δεν είναι λίγοι οι συγκεκριμένοι καμεραμάν που την έχουν πληρώσει μ' αυτόν τον τρόπο...

«Λεπτομέρειες», θα πει κανείς. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Οτι ακόμα και η σωματική ακεραιότητα αθλητών - θεατών - εργαζομένων φτάνει να θεωρείται «λεπτομέρεια» και «παράπλευρη απώλεια» στον αθλητισμό - εμπόρευμα και «θέαμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ