Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
«Βουτιές» στην επετηρίδα

Εκπληξη θεωρείται ο αποκλεισμός Κρουσταλλάκη, ο οποίος «πλήρωσε» τη στάση του για το σκάνδαλο Κοσκωτά

«Βουτιά» στην επετηρίδα έκανε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατά τις προαγωγές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, καθώς επιλέχτηκαν δικαστές που είχαν την 9η και 11η θέση, ενώ μεγάλη έκπληξη θεωρήθηκε η μη προαγωγή σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του νυν αντιπροέδρου, Ε. Κρουσταλλάκη.

Ετσι, σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (ΑΠ) κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προήχθη ο Δ. Κατσιρέας, ο οποίος σ' ένα χρόνο συνταξιοδοτείται και την επόμενη χρονιά το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να δώσει οριστική λύση για τη θέση του εισαγγελέα αλλά και του προέδρου, καθώς το 2002 αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και ο νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Στ. Ματθίας. Ο Δ. Κατσιρέας γεννήθηκε το 1935, στο δικαστικό κλάδο μπήκε το 1961, αρεοπαγίτης έγινε το 1991 και το 1997 αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκε ήταν και η βασιλική περιουσία.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, στους δημοσιογράφους, οι επιλογές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών έγιναν ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι τέσσερις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που επιλέχτηκαν στη θέση των τριών αποχωρούντων Γ. Βελλή, Κ. Παπαλάκη και Αν. Καραγεώργη (και στη θέση που εκκενώθηκε μετά την επιλογή του Δ. Κατσιρέα στο αξίωμα του εισαγγελέα του ΑΠ) είναι οι Γ. Κάπος, 11ος στην επετηρίδα, Ε. Δαμάσκος 9ος, Ε. Περλίγκας 1ος και Α. Παπαθεοδώρου 3ος.

Ως αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στη θέση των αποχωρούντων Α. Μαρίνου και Γ. Δεληγιάννη επιλέχτηκαν οι Θ. Χατζηπαύλου, 8ος στην επετηρίδα, και Κ. Μενουδάκος, 13ος.

Τέλος, στη θέση του αποχωρούντος αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Μαρινόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε τον σύμβουλο Γ. Σ. Κούρτη.

Απ' ό,τι φαίνεται η μεγάλη μάχη δόθηκε για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τελικά, η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο θέμα αυτό, καθώς την τελευταία στιγμή εγκαταλείφθηκε η επιλογή Κρουσταλλάκη, μετά από τις έντονες διαφωνίες πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης. Οι διαφωνίες των πρωτοκλασάτων αυτών στελεχών προέρχονται από το γεγονός ότι ο Ε. Κρουσταλλάκης κατά το χειρισμό του σκανδάλου Κοσκωτά το 1989, ως ειδικός ανακριτής, είχε χειριστεί το σκέλος που αφορούσε στις ευθύνες των διοικητών των ΔΕΚΟ. Συνεπώς κάποιοι δεν ήθελαν σε καμιά περίπτωση τον Ε. Κρουσταλλάκη από την κορυφαία θέση της εισαγγελικής αρχής.

Πάντως, ο Ε. Κρουσταλλάκης θεωρούνταν από τους δικαστές και εισαγγελείς η καλύτερη επιλογή με δεδομένο ότι διαθέτει κύρος και σεβασμό μεταξύ των συναδέλφων, ενώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δημοκρατικότητά του.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μέσω των αρμόδιων βουλευτών για θέματα Δικαιοσύνης Β. Πολύδωρα και Ν. Κατσαρού, κατηγορεί την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, παραβίαση της επετηρίδας και επιλογή με μη αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για το μέλλον με την επιλογή φίλα προσκείμενων σ' αυτήν προσώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης (2005-09-30 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ...συμπορεύεται στην πάταξη της διαφθοράς (2003-01-25 00:00:00.0)
Ολομέλεια εισαγγελέων για τη διαφθορά (2002-12-13 00:00:00.0)
Αναίρεση ζητά ο εισαγγελέας (2002-10-01 00:00:00.0)
Επελέγη η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (2002-07-12 00:00:00.0)
"Προικίζει" τον τέως (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ