Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
"Προικίζει" τον τέως

Χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει την όρεξη του "Κοκού", για να διεκδικήσει και πάλι τη λεγόμενη βασιλική περιουσία

"Προικίζει" τον τέως ο Αρειος Πάγος, αφού η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χτες, έκανε δεκτή την πρόταση του Αθ. Σιούλα και έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό διάταγμα 225/73 και το νόμο 2215/94, με τον οποίο δημεύτηκε η βασιλική περιουσία και περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Είναι μια απόφαση - πρόκληση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος και με το δημοψήφισμα του 1975 αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα κατά του Γλύξμπουργκ. Η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει για καλά την όρεξη του "Κοκού", για να διεκδικήσει και πάλι τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη η εισήγηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Σιούλα, ο οποίος είχε προτείνει να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος 2215/94. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει τη νομιμότητα του ιδρύματος "Εθνικός Δρυμός Τατοϊου", που ίδρυσαν άνθρωποι του "Κοκού" με τη συνδρομή της ΝΔ το 1992, για να διασφαλίσει ο τέως το δασόκτημα του Τατοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες (η διάσκεψη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών), 25 μέλη του Αρείου Πάγου έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο, με τον οποίο καταργήθηκε η βασιλική περιουσία και 15 ήταν αντίθετοι. Μεταξύ των 25 μελών του Αρείου Πάγου, που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και ουσιαστικά υπέρ της βασιλικής περιουσίας, είναι οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος και Σ. Σωκρατείδης.

Αντίθετη ήταν η πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης, αρεοπαγίτη Δ. Κατσιρέα, ο οποίος υποστήριξε ότι το ίδρυμα είναι νομικά ανύπαρκτο από τη μέρα που θεσπίστηκε ο νόμος με τον οποίο επανήλθε σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα 225/73, περί απαλλοτρίωσης της βασιλικής περιουσίας.

Επιφανείς νομικοί και πανεπιστημιακοί έχουν επισημάνει ότι η περιουσία του τέως δεν είναι ατομική του ιδιοκτησία, αλλά περιουσία που ανήκε στον κατέχοντα την ιδιότητα του βασιλιά, η οποία έπαυσε να του ανήκει από τη στιγμή που απώλεσε με το δημοψήφισμα το θρόνο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη προσφυγή του τέως εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου ο εισηγητής πρότεινε να κριθεί συνταγματικός ο νόμος, με τον οποίο δημεύτηκε η λεγόμενη βασιλική περιουσία. Σε περίπτωση που τα δύο δικαστήρια εκδώσουν αντίθετες αποφάσεις, τότε θα συσταθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που θα αποφασίσει τελεσίδικα για την τύχη της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές εξελίξεις, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, δήλωσε: "Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι απαράδεκτη και ανακινεί ένα θέμα που οριστικά έχει κλείσει. Ο Γλύξμπουργκ και η ξενόφερτη δυναστεία του είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Δεν είχαν, ούτε έχουν κανένα δικαίωμα στο δασόκτημα του Τατοϊου και γενικότερα. Η λεγόμενη βασιλική περιουσία ανήκε και ανήκει στον ελληνικό λαό".

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ