Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Να ξεκαθαριστεί το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βακουφίων Κομοτηνής, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Οικονομικών.

Χαρακτηριστικά στην ερώτηση αναφέρεται: "Πολύ γενική και αόριστη ήταν η απάντηση του κ. υπουργού Εξωτερικών στην υπ' αριθμόν 2732 ΠΑΒ, με την οποία καταθέσαμε υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας Δυτικής Θράκης. Οπως και να έχει το ζήτημα αυτή η αοριστία προκαλεί ανησυχία. Εξάλλου, παρά τις σχετικές υποσχέσεις αναπάντητο έχει μείνει μέχρι τώρα το από 25-7-1995 υπόμνημα της μουφτείας Κομοτηνής, όπου πολύ αναλυτικά και κατατοπιστικά αναφέρεται το ιστορικό των προβλημάτων με τα βακούφια και τη λειτουργία τους.

Οπως είναι γνωστό από τις 31 Οκτώβρη 1995 έχει παραιτηθεί ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής από την εποπτεία των ανύπαρκτων διαχειριστικών επιτροπών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να μην μπορούν να πληρωθούν λογαριασμοί για τα λειτουργικά έξοδα της μουφτείας (ΔΕΗ κλπ.) ούτε μισθοί δασκάλων και θρησκευτικών λειτουργών.

Ο χαρακτήρας των βακουφίων κινδυνεύει και δημιουργείται κίνδυνος να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, αλλά και οποιουδήποτε ιδιώτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Διαχειριστικές επιτροπές δεν υπάρχουν, έτσι που ακόμα και στα δικαστήρια να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν τα βακούφια.

Τέλος, από το 1974 τα βακούφια αντιμετωπίζουν μια αντιφατική κατάσταση: Από τη μια μεριά λέγεται ότι δε θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττονται, γιατί έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας(χωρίς να χορηγείται γραπτή απόδειξη γι' αυτό) και από την άλλη απαιτείται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και καταλογίζεται φόρος. Βάζουν δε υποθήκη ορισμένα ακίνητα έναντι αυτού του φόρου".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής διαχειριστικών επιτροπών στα βακούφια;
  • Πώς θα διασφαλιστεί το καθεστώς των βακουφίων με βάση και τις προτάσεις της μουφτείας Κομοτηνής;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης η τροποποίηση του Ν.1091/80;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ