Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Μολδαβία που ζητούν την παραίτηση της νέα φιλοδυτικής κυβέρνησης του Πάβελ Φιλίπ προϊόν της συμμαχίας του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Κόμματος, βουλευτών που αποχώρησαν από το ΚΚ Μολδαβίας τον περασμένο Δεκέμβρη και βουλευτών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που ήταν στην κυβερνητική «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», αλλά τώρα ως κόμμα είναι με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά από σκάνδαλο με τράπεζες. Χτες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν κυρίως το Κόμμα των Σοσιαλιστών, το λεγόμενη «Δικό μας Κόμμα» και το Κόμμα της Αξιοπρέπειας και της Αλήθειας, έγιναν τόσο έξω από το Κοινοβούλιο όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα όσο και μπροστά από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη Δημόσια τηλεόραση που κατηγορούν ως «όργανα των διεφθαρμένων». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τη δεύτερη να ζητά παραίτηση και διεξαγωγή νέων εκλογών, δίνοντας ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο στην πρώτη.

Η αντιπαράθεση ουσιαστικά τμημάτων της αστικής τάξης για τις συμμαχίες και σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και την καπιταλιστική Ρωσία, έχει κλιμακωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος μετά από σκάνδαλο με απώλεια 1 δισ. δολ. από τις τράπεζες που ήταν υποτίθεται «βοήθεια της Δύσης» και στη συνέχεια την εκλογή νέου πρωθυπουργού από το ίδιο κόμμα. Το τελευταίο έφερε την αντίδραση της κατά βάση φιλορωσικής αντιπολίτευσης. Σε όλη αυτή την διελκυστίνδα εγκλωβίζονται και λαϊκές δυνάμεις που έχουν αυταπάτες για έναν καλύτερο διαχειριστή που δήθεν θα τους λύσει τα προβλήματα. Τα μεγάλα προβλήματα που έφερε ραγδαία η καπιταλιστική παλινόρθωση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επίσης στην κυβέρνηση ήταν για κάποια χρόνια μετά και το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), που είναι μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σιγόνταρε το όραμα της αστικής τάξης της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πάντως, το θέμα της πολιτικής κρίσης στη Μολδαβία απασχόλησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα, ενώ πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ρόλο μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, των ΗΠΑ και της ΕΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση του Φιλίπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ