Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» συνεργασία

Δυναμώνουν τα αντιλαϊκά «παζάρια» μεταξύ Αγκυρας και γενικά της ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το Προσφυγικό αλλά και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αναμένονταν να είναι τα βασικά θέματα της συνάντησης που χτες το μεσημέρι ξεκίνησε στο Βερολίνο, ανάμεσα στην καγκελάριο της χώρας, Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Γερμανίας - Τουρκίας. Η συνάντηση συνδέεται με μια περίοδο ευρύτερων παζαριών που έχουν ξεκινήσει μεταξύ Αγκυρας και συνολικά της ΕΕ, αλλά και ειδικότερα της Γερμανίας, στο φόντο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων που επιταχύνονται στη φλέγουσα Μέση Ανατολή (και αφορούν και «κοντινά» μας ζητήματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο κ.τ.λ.).

Πριν τη συνάντηση, ο Νταβούτογλου δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο πως τα χρήματα που οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να δώσουν στην Τουρκία για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων, ίσως δεν είναι αρκετά. «Δε ζητιανεύουμε χρήματα από την ΕΕ. Αλλά αν υπάρχει μια σοβαρή δέσμευση να μοιραστούμε το φορτίο, τότε πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες της κρίσης... κανείς δεν μπορεί να περιμένει να σηκώσει η Τουρκία το βάρος μόνη της».

Πάντως, την κοινή δράση των δύο χωρών στον τομέα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και Ισμέτ Γιλμάζ, που συναντήθηκαν με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Η παρουσία της αξιοσέβαστης συναδέλφου εδώ αποτελεί ένα σημαντικό και διακριτό σημάδι της συνεργασίας και της ενότητας που υπάρχει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα» τόνισε ο Γιλμάζ. Από τη μεριά της, η φον ντε Λάιεν μίλησε για την «ενοποιημένη συνεργασία» των δυο χωρών και τόνισε πως «αντιπαλεύουμε την τρομοκρατία δίπλα - δίπλα».

Από την άλλη μεριά, οι διαθέσεις συνεργασίας των δύο πλευρών ίσως δεν είναι τόσο ...έντονες στο Κουρδικό, καθώς η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να αποκλείει κάθε διάλογο με το ΡΚΚ (αλλά και το κόμμα HDP), ενώ η Δύση ζητά να τεθεί πάλι σε ισχύ η εκεχειρία και να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, όπου στα νοτιοανατολικά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού και οι μάχες με το ΡΚΚ, χτες σημειώθηκε έκρηξη κοντά στην αυλή δημοτικού σχολείου σε περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ. Συγκεκριμένα, εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε μαθητές, οι τρεις χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Οι αρχές εμφάνισαν ως υπεύθυνο το ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ