Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προωθεί «πενταμερείς διαβουλεύσεις»

Να συνεχιστούν «διαβουλεύσεις» χωρίς τη ΛΔ Κορέας και να επιβληθούν νέες κυρώσεις

ΣΕΟΥΛ.--

Στην πραγματοποίηση «πενταμερών διαβουλεύσεων» (Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία) για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο θα προσανατολιστεί η Σεούλ, όπως προέκυψε μετά από χτεσινή σύσκεψη της Προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουέν-χι και των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Ενοποίησης. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα σημάνει ουσιαστικά και την τυπική διάλυση του σχήματος των «εξαμερών διαβουλεύσεων» που είχαν ξεκινήσει (με τις παραπάνω χώρες και τη συμμετοχή και της ΛΔ Κορέας και οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν να γίνουν από το 2008).

Σε δηλώσεις του, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, Γιουν Μπιγιούνγκ-σε, υποστήριξε ότι έτσι θα σταλεί ένα πολύ αληθινό και συμβολικά ισχυρό μήνυμα στο Βορρά, ενώ επικαλέστηκε ως θετικό παράδειγμα και το αποτέλεσμα που είχε στην περίπτωση του Ιράν η δράση της Ομάδας 5+1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά», στη σύσκεψη που έγινε η Πρόεδρος Παρκ τόνισε ότι «προς το παρόν αυτό που έχει σημασία δεν είναι να γίνουν συνομιλίες βιαστικά με τη Βόρεια Κορέα», συμπληρώνοντας ότι ένας γρήγορος τρόπος βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο είναι «μια προσέγγιση με αρχές» που θα συνεχίσει να στέλνει ένα σταθερό μήνυμα στην απρόβλεπτη ΛΔ Κορέας. Επιπλέον, έδωσε οδηγίες στα στελέχη της κυβέρνησης να εστιάσουν όλη τους τη «διπλωματική ικανότητα» στο πώς θα σχεδιαστούν νέες, ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ.

Τα παραπάνω προμηνύουν όξυνση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, στο πλαίσιο των συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δυναμώνουν σε Ασία - Ειρηνικό και ενώ αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή, αναθερμαίνονται συμμαχίες και καθορίζονται τα επόμενα βήματα υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

Στο μεταξύ, ο Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ένας από τους απεσταλμένους του ΟΗΕ για τη ΛΔ Κορέας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας δεν έχει δεχτεί να τον συναντήσει, ότι η κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα δεν έχει αλλάξει καθόλου και ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στην ηγεσία της.

Στο μεταξύ, χτες, οι αρχές της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσαν ότι κρατείται φοιτητής αμερικανικού πανεπιστημίου με την κατηγορία της «εχθρικής ενέργειας» κατά του κράτους και διεξάγεται έρευνα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο φοιτητής μπήκε στη χώρα ως τουρίστας και ότι «συνελήφθη να διαπράττει εχθρική ενέργεια κατά του κράτους, υπό την ανοχή και τη χειραγώγηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ