Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Καμαρώνει για τα αντιλαϊκά «εύσημα»...

...«τρέχει» για την «έγκαιρη και επιτυχή» ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου

Από παλιότερη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Ντράγκι

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Ντράγκι
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, έκλεισε τον κύκλο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο Νταβός, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με παράγοντες της ΕΕ και των ΗΠΑ, απ' τους οποίους ζήτησε να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου. Η κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι βιάζεται να προωθήσει τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, προσδοκά οι αντιλαϊκές της επιδόσεις να «ανταμειφθούν» με έναρξη της συζήτησης για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, ώστε με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν να έχει περιθώρια μεγαλύτερης κρατικής στήριξης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, χτες, για την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «υπήρξε απόλυτη συμφωνία (...) στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι, μιλώντας νωρίτερα στο «Bloomberg», εξέφρασε την άποψη ότι η πρώτη «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία, αν και δεν διευκρίνισε το πότε θα συμβεί αυτό. «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση να μπορεί να κλείσει με επιτυχία», δήλωσε, παινεύοντας την κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο, λέγοντας ότι «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι το θέμα των προσφύγων αποτελεί πρόβλημα, αλλά και... ευκαιρία.

Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ποροσένκο

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισαν την ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εν λόγω συνομιλίες γίνονται πάνω σε ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου «Ανάν»...

Από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου για βάθεμα της συνεργασίας με άλλα κράτη της περιοχής, για την από κοινού εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων τους, αλλά και συνολικότερα για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας γι' αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν η επικείμενη τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε χτες και εκδήλωση για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ε. Μπ. Αϊντε, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κ. Σβαμπ, ο Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρει ότι «συζήτησαν τις ελληνο-ουκρανικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ - Ουκρανίας, όπως και τις προοπτικές της ελληνο-ουκρανικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση των πολιτών ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στις περιοχές των συγκρούσεων, στην Ουκρανία». Σε κάθε περίπτωση, τα συνεχή πάρε - δώσε της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επιβεβαιώνουν την πρεμούρα της να «ανοίξει δρόμους» για το εγχώριο κεφάλαιο και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ